Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Kanser hastalarında saç dökülmesinin nedenleri
Kanser hastalarının saçları neden dökülür? Dökülen saçlar için neler yapmalı?
Aynaya baktığınızda saçlarınızın olmadığını görünceye dek günlük yaşamınızda saçlarınızın ne kadar önemli olduğunu düşünmemiş olabilirsiniz.
Eğer kanser hastasıysanız ve kemoterapi alıyorsanız saçlarınızı kaybetme ihtimaliniz çok gerçek. Hem bay hem de bayan hastalarda kemoterapi aldıktan sonra yaşanan yan etkilerden kaçınılmaz olanı yaşanacak saç dökülmeleridir.
Kemoterapi ilaçları kanser hücrelerinin büyümesini engelleyecek çok güçlü ilaçlardır. Kemoterapi tedavisinde saçlarınızın dökülüp dökülmemesi aldığınız ilacın dozajına ve tipine bağlıdır. Bazı kemoterapi ilaçları muhtemelen saç dökülmesine sebep olabiliyor ve farklı dozlar da alınan ilaçlar saçları önce zayıflatıp daha sonra dökebiliyor. Kemoterapi içeren ilaçlar sadece saçlarınızı değil, vücudunuzdaki bütün tüyleri kaybetmenize sebebiyet verebilir. Bazen kirpik, kaş, koltuk altı, kasık ve vücudunuzun diğer yerlerindeki tüyler dökülebilir.
Genellikle saçlar tedaviye başladıktan 10 ya da 14 gün sonra dökülmeye başlar. Saçlar küme küme hızlı bir şekilde de dökülebilir yavaş yavaş da.. Muhtemelen dökülen saçlarınızı havlunuzdan, saç fırçanızdan, yastığınızdan ve duşta akıp gidenlerden takip edebilirsiniz.
Neyse ki çoğu zaman kemoterapiden dolayı yaşanan saç dökülmeleri geçici. Tedavi bittikten sonra saçınızda farklı bir yumuşaklık ve renk tonu gözlemleseniz de saçlarınızın tekrar uzamasını tedavi bitiminden itibaren 6 ay ile 1 yıl gibi bir zaman içerisinde bekleyebilirsiniz. Saçlarınız öncekine göre daha kıvırcık olabilir ya da saçınıza renk veren pigment hücreleriniz yenilene kadar saç renginiz daha mat olabilir.
Kemoterapi tedavisi süresince veya tedavi sonrası saçlarınızın dökülmeyeceği garanti edilemez. Saç kaybınızla ilgili görünüşünüzde olacak değişiklik için en iyi yol tedavi öncesi ve sonrası için bir plan yapmak olacaktır.kaynak