Kanser hastalarına özel bakım

Sağlık Bakanlığı, ilaçla tedavi şansı kalmayan hastaların ve yakınlarının yaşam kalitesini artırmak için harekete geçti. Bakanlık, palyatif bakım altında hastalara ve yakınlarına destek olacak.

kansss.hmedium İSTANBUL – Sağlık Bakanlığı, başta kanser, nöroloji ve kas hastaları ile Alzheimer gibi hastalıklara yakalanan vatandaşların geriye kalan ömürlerini iyi geçirmelerini sağlamak ve ölüm sonrası hasta yakınlarının matem dönemlerinde destek olmak için palyatif bakım adı altında çalışma başlattı.

Yenişafak’ın haberine göre, bu hizmet kapsamında psikoloji uzmanları, sosyal hizmet uzmanları ile beraber, fizyoterapistler, din adamları ve sivil toplum örgütlerinin destekleri hastalara sağlanacak. Bakanlık, 2012-2014 yılları arasında 21 kapsamlı palyatif bakım merkezi kurulacak ve ikinci aşamada 2012-2016 yılları arasında 7 merkez, son aşamada 2023 yılına kadar 28 merkeze ek olarak 4 merkez kurulması planlıyor.

AĞRILAR GİDERİLECEK
Palyatif bakım hastalık süreci boyunca hastanın ağrı ve acılarının giderilmesini sağlanacak. Hasta bakımının psikolojik ve ruhsal yanları tamamlanacak, manevi ve gerekirse iş gücü kaybı olan hastalara ekonomik destekler verilecek. Hastalık ve matem süresince ailenin dayanmasına yardımcı olacak bir destek sistemi sunulacak. Eğer istenirse matem döneminde verilen danışmanlık hizmeti de dahil olmak üzere hastaların ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak yaklaşımlar kullanılacak.

ŞİKAYETLERE YÖNELİK TEDAVİ YAPILACAK
Palyatif çalışmalar, kanserli hastalarda sıkça görülen ağrı, kaşıntı, iştahsızlık, kilo kaybı, karın şişliği, öksürük, hıçkırık, bulantı, kusma, yara bakımı, kabızlık ve ishal gibi pek çok şikayet üzerine yoğunlaşacak. Bu şikâyetler arasında en önemlisi ağrının dindirilmesi olacak. Yapılan çalışmalar kapsamında Türkiye’de yeni bir dönem başlayacak ve her hastanın ağrısı objektif ölçeklerle değerlendirilerek, ağrıyı ortadan kaldıracak uygun ilaçlara başlanacak. İlk aşamada 2012-2014 yılları arasında 21 kapsamlı palyatif bakım merkezi kurulacak ve ikinci aşamada 2012-2016 yılları arasında 7 merkez, son aşamada 2023 yılına kadar 28 merkeze ek olarak 4 merkez kurulması planlandı. Öte yandan 2012-2015 yılları arasında 50 ile Palyatif Bakım-Onkoloji Hizmet Birimi kurulması planlanıyor.kaynak