Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Kanser hastalarına müjde
Türkiye’de ilk çift kol naklini gerçekleştiren Doç. Dr. Ömer Özkan, Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu yeni mevzuat ile yüz, saçlı deri, kol, el, gırtlak ve bağırsak nakli yapılabileceğini belirtti.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan mevzuatın daha önce böbrek, pankreas, akciğer, kalp ve korneayı kapsadığını ifade ederek, "Artık güzel bir mevzuat var. Daha önce yüz ve uzuv nakilleri ile ilgili mevzuat yoktu. Oluşturulan yeni mevzuatta, yüz, saçlı deri, el, gırtlak, kol ve bağırsak nakli de yer alıyor" dedi.
10 YILI GEÇMİŞ KANSER HASTALARINA GIRTLAK NAKLİ
Artık gırtlak nakli de yapılabileceğini kaydeden Doç.Dr. Özkan, gırtlağı alınmış, sesini kaybetmiş hastalara gırtlak nakli yapılabileceğini söyledi. Doç.Dr. Özkan, kanser nedeni ile gırtlağı alınmış hastalarda nakil yapılabileceğini ifade ederek, bu hastalarda, hastalığın üzerinden 10 yıl geçmiş olması şartının aranacağını belirtti.
BAĞIRSAK NAKLİNDE UMUT
Bağırsak nakillerinin dünya genelinde yapılan ancak Türkiye’de mevzuatta olmayan nakiller olduğunu belirten Doç.Dr. Özkan, "Bizde de birkaç bağırsak nakli yapılmıştı ancak başarısız olmuştu. Türkiye’de sadece çift kol nakli ilk kez yapıldı. Diğer nakiller dünyada yapılmasına rağmen bizde yapılmamıştı" dedi.
İZİN GELDİĞİNDE BU AKŞAM BİLE NAKİL YAPABİLİRİZ
Sağlık Bakanlığı’nan oluşturduğu mevzuatta yüz ve uzuv nakillerinin kimlerin yapabileceğini, kimlere yapılabileceğine yer verildiğini de sözlerine ekleyen Doç. Dr. Özkan, "Biz başvurumuzu yapacağız. Teknik altyapı olarak hazırız. İzin verildiğinde bu akşam bile nakil yapabiliriz" diye konuştu.
KOL NAKLİ İÇİN BEKLEYEN 200 HASTA VAR
Doç. Dr. Özkan, uzuv nakillerinde yüz naklinin çok popüler olduğunu ancak Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde kol nakli için bekleyen 200 hasta olduğunu söyledi. "Çoğu başvuruyu kabul edemiyoruz, çünkü mevzuatta tek kol nakli yok. Nakil için en önemli adaylar, dirsek altından itibaren iki kolu olmayan hastalar" diye konuştu.
CENAZE BÜTÜNLÜĞÜ ÖNEMLİ
Organ bağışlarının bugüne kadar kalp, karaciğer, pankreas, kornea ve böbrek için yapıldığını kaydeden Doç. Dr. Ömer Özkan, verici ailesinin psikolojisinin çok önemli olduğunu ve cenazenin aileye bütün olarak teslim edileceğini belirtti. Uzuvları alınan kadavranın bütünlüğünün sağlanması için ‘protez’ takılacağını söyleyen Doç.Dr. Özkan, yüz ve uzuv bağışında zoranlacaklarında söyledi. kaynak