Kanser azalacak, devlet bırakmak isteyene yardım edecek

36755 Kapalı alanlarda sigara yasağı getiren yasanın mimarlarından Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Elif Dağlı, sigara yasağının Türkiye’deki kanser vakalarını azaltacağını savundu. Dağlı, Sağlık Bakanlığı’nın sigarayı bırakmak isteyenlere yönelik bir projeyi de yakında yürürlüğe sokacağını anlattı.

RİFAT BAŞARAN
19 Temmuz’da lokanta, bar ve kafelerde de uygulanmaya başlanacak olan sigara yasağını değerlendiren Prof. Dağlı, birkaç ay adaptasyon sorunu yaşansa da düzenlemenin Türkiye’de sorunsuz bir şekilde uygulanacağına inanıyor.
Dağlı’ya göre yasa, sigara kullanmayanları dumanın olumsuz etkisinden kurtarmaya yönelik. Ancak ilerleyen yıllarda sigara içenler de azalacak. Sigara yasağının uygulandığı ülkelerde içici bazında yüzde 4, tüketimde yüzde 30 azalma olduğunu söyleyen Dağlı, “Bu yasayı düzenli uygularsanız, bir süre sonra satış sıfırlanıyor. Avusturya’da önce yasak uygulanmaya başlamış. Çok hızlı oranlarda düşme var. 2022 yılında ise hiç kalmayacağı ifade ediliyor. Kimse kullanmazsa yasaklamaya gerek kalmıyor. Türkiye’de 1988’de erkekler arasında sigara içme oranı yüzde 63’tü. Bu geçtiğimiz ay içerisinde TÜİK’in yaptığı çalışmaya göre yüzde 47’ye düştü. Bu 1996 yılında çıkan reklâm yasağı ve toplu taşım araçlarında uygulanan yasağın yansıması. Son yasağın etkileri ise dört-beş sene sonra görülür” dedi.
Prof. Dağlı kanser vakalarının da azalacağına inanıyor:
“21. yüzyılda 1 milyar kişi sigaradan ölecek. Türkiye’de kanser, son 20 yılda 25 kat arttı. Bu sayı 2 binlerle başlamıştı ve yılda 52 bine çıktı. Yasa sayesinde, 1980’lerin başlarındaki kanser vakaları sayısına döndürebilirsek çok iyi olur. Hemen sigara içince kanser olmuyor insanlar. Bu kanunun başarılı olduğunu kanser yüzdesiyle göstermek istiyorsanız, insanların sigarayı bırakmaya başladığı süreden 20 sene ileri gitmek gerekiyor. Ama kalp krizi gibi hastalıklar da var. Bunlar altı ay içerisinde yüzde 60 oranında azalacak. Akciğer kanserinin yüzde 90’ı sigaradan oluyor. Kanserlerin üçte ikisi ise yine sigara nedeniyle. Türkiyede kronik obstrüktif akciğer hastası sayısı 3 milyon. Yani sigara olmasa 3 milyon hastamız olmayabilirdi.”
Dağlı, sigarayı bırakmak isteyenlere de yardım edileceğini söyledi:
“İzmir’de Sağlık Kurulu Başkanlıklarında sigara bırakma poliklinikleri kuruldu. Aile hekimliği sisteminde ve Sağlık ocaklarında da bir sigara bıraktırma yöntemi geliştirmiş durumda. Daha sonra tüm ülkede yaygınlaştırılacak. Türkiye’de sigara bırakmak isteyen çok ama yanlış yöntemler de çok uygulanıyor. Bunlara para harcamamak lazım.” dedi.kaynak