Işın tedavisini esneyerek kolaylaştırın

Lenfoma ve prostat kanserinde uygulanan radyasyon tedavisi; kanserli hücreleri küçültüyor. Tedavi sürecinde hastaların çalışma saatlerini azaltmaları, bol bol uyumaları, yoga ve esneme egzersizleri yapmaları tavsiye ediliyor

Kanserli hücrelerin öldürülmesinde kullanılan yöntemlerden biri de radyasyondur. Bu tedavide; hastaya X, gama, proton ve nötron ışınları veriliyor. Işınların temel görevi; belli bölgelerdeki kanserli dokuları küçültmektir. Kanser hastalarının yaklaşık yüzde 60’ında radyasyon tedavisinden yararlanılıyor. Radyasyon; hastalığı iyileştirmekle birlikte, ağrıların azalmasında ve cerrahi operasyonun kolaylaşmasında da önemli rol oynuyor.

YORGUNLUK GÖRÜLEBİLİR
Işın tedavisi; Hodgkin hastalığı, lenfoma ve prostat kanseri gibi belirli kanser türlerinde çok iyi yanıt veriyor. Hatta çoğu zaman bu tedavi, tek başına bile etkili olabiliyor. Ancak akciğer kanserinde radyasyon uygulaması; hastanın beş yıl daha yaşama ihtimalinde sadece yüzde 10 etkili oluyor.

Radyasyonun tek başına yeterli olmadığı durumlarda; en iyi sonucu alabilmek için cerrahi operasyona ya da kemoterapiye ihtiyaç duyulabiliyor. Doğru stratejiler, sağ kalma olasılığını artırıyor. Radyasyonun önemli yan etkilerinden biri olan yorgunluk genellikle tedavinin ikinci haftasından sonra başlıyor ve tedavinin bitiminden sonra yaklaşık iki hafta daha devam ediyor.

Biz bu dönem içinde hastalara çalışma saatlerini azaltmalarını, şekerleme yapmalarını ve geceleri daha fazla uyumalarını öneriyoruz. Dolaşım ve bağışıklık sistemini canlandırmak için ise esneme egzersizleri ve yoga tavsiye ediyoruz.

PARFÜMLÜ SABUN VE KREM KULLANILMAMALI
Lokal bir bölgeye uygulanması sebebiyle radyasyon tedavisi; kemoterapinin aksine, yalnızca tümörü ve etrafındaki alanı etkiliyor. Bu nedenle, yan etkilerin birçoğu tedavi edilen bölgeye özgü oluyor. Tedavi sırasında deride bir miktar kızarıklık oluşabiliyor, deri kuruyup hassaslaşabiliyor.

KORTİZON ŞART
Daha ileri düzeyde tahrişi önlemek için, deriye yumuşak bir biçimde temas edilmesi gerekiyor. Yalnızca ılık su ve hafif bir sabun kullanılarak banyo yapılmalı. Parfümlü cilt ürünleri kullanılmamalı ve etkilenen alanlar güneşten korunmalıdır. Radyasyon yanığı olan bölgelerde kortizon ve doğal nemlendiriciler kullanılmamalıdır.

BULANTI OLABİLİR
Tedavinin diğer yan etkileri arasında ise bulantı ve saç dökülmesi de vardır. Bulantı çoğunlukla karın bölgesine ışın uygulandığında ortaya çıkarken, saç dökülmesi genellikle baş bölgesine uygulanan tedaviden kaynaklanıyor. Bu arada tedavi edilen toplam vücut alanı ne kadar büyükse; anemi ve yorgunluk gibi sistemik etkilerin ortaya çıkma olasılığı da o kadar artıyor. Kaynak