Hücre koordinasyon merkezimiz yok

Lösemiye yakalanan Gamze’nin çığlığı duyuldu. O"na yardım etmek isteyenler İzmir’de, kemik iliği bağışı için hastanelere akın ediyor. Ama Dr. Oktar Babuna ile gündeme gelen sorunun ortadan kalkmadığı anlaşılıyor. Türkiye’de hala bir hücre koordinasyon merkezi yok.

gamze-akbas.hmedium "seyahate giden anne gibiyim"

Lösemi hastası Gamze Akbaş, internetteki blogunda oğluna ithaf ettiği yazıyı bu başlıkla yayımladı. Hastalığı yenemezse geride bırakacağı üç yaşındaki oğlu Atakan ile ilgili endişelerin yazdı.

Bu satırlar herkesi derinden etkiledi. Uygun ilik bulunması için kampanyalar başladı.

Ancak kampanya da bir başka sorunu beraberinde getirdi; ilik bankası.

İzmir’de Ege Üniversitesi kan merkezine bir günde 150’yi aşkın kişi donör olmak için başvurdu. Ancak altyapı sorunu var.

Doktorlar ilik bağışının iyi planlanması gerektiği görüşünde. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan, “İki tane kemik iliği bankası var, biri İstanbul Üniversitesi’nde, biri Ankara Üniversitesinde. Bu bankalar devam eden sürece uygun şekilde yapılandı. Ayda kaç tane kan örneği geleceğine bağlı yapı. Bu yapının üzerine siz birdenbire çok sayıdaki kan örneğini dahil ederseniz bunların çalışılması gibi bir sürecin bize katkısının olması imkânsız” diye konuştu.

Çözüm, hücre koordinasyon merkezi Türkkök’ün bir an önce hayata geçirilmesi.

Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan, şu anki heyecanla Gamze için bağışçı artırmak değil, bağışçıların doğru planlanmış, tetkiklerin ve örneklerin sisteme doğru zamanda katıldığı bir süreci yönetmek gerektiğini belirtti.

18-50 yaş arasında herkes kemik iliği vericisi olabiliyor. kaynak