Harekete geçtiler, 344 basamak tırmandılar

İstanbul’da sağlık uzmanları ve gönüllüler, kolon kanserine dikkat çekmek amacıyla 261 metre anten yüksekliğiyle Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek binasının 56. katına 1344 basamak tırmanarak çıktı.

Kolon-projesi_hmedium.hmedium İSTANBUL – Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği etkinlikte bir araya gelen 100 sağlık uzmanı ve gönüllü, Levent’teki Sapphire’nin giriş katından verilen startla, merdivenleri tırmanmaya başladı.

”Kolon Kanserine Karşı Harekete Geçin” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte, 1344 basamak çıkarak 56. kata ulaşan sporculara, katılımlarından dolayı madalya verildi.

Tırmanış sonunda kadınlar ve erkekler kategorisinde derece yapanlar ile en hızlı sürede tırmanışı gerçekleştiren katılımcıya da ödül verildi. Kadınlarda Yegane Gülay 14 dakika 2 saniye ile birinci, Bilge Sanay 15 dakika 8 saniye ile ikinci, Özlem Nur Öztürk de 15 dakika 16 saniyeyle üçüncü oldu. Erkeklerde ise 9 dakika 36 saniye ile tırmanışı en kısa sürede tamamlayan Cenk Turan birinci, Şener Kurtuluş 11 dakika 7 saniye ile ikinci, Caner Odabaşoğlu 11 dakika 8 saniyeyle üçüncü oldu.

Tırmanışın birincisi Turan, kazandığı bu başarıyla, Kolon Kanseri Koalisyonu tarafından ABD’de her yıl kolon kanseri hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tarama yaptırmaya yönlendirmek için düzenlenen koşuda Türkiye’yi temsil etmeye de hak kazandı.

KANSER ERKEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, son verilere göre, her 100 bin kişinin 229’un da kanser tespiti yapıldığını söyledi.

Tuncer, ”Genel olarak kanser erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmektedir. Eğer artış bu hızla devam ederse, 2030’lu yıllarda kanser görülme sıklığı 2 misli artacak ve 100 binde 450’lere yaklaşacaktır” dedi.

Türkiye’de en sık görülen kanserin akciğer olduğunu ifade eden Tuncer, bunun yoğun sigara kullanımından kaynaklandığını bildirdi. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesinin, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında geldiğini söyleyen Murat Tuncer, özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapıldığını, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulduğunu ifade etti.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın da günümüzde kolon kanserinin nedenleri ve nasıl oluştuğu yönünde çok önemli bilimsel gelişmeler olduğunu ifade ederek, ”Erken tanı konulduğunda tam şifa oranı yüzde 90-95’lere ulaşmaktadır. Ancak hastaların sadece 5’te 1’ine çok erken tanı konabilmektedir. Bu etkinlikle, bireyleri erken tanıya teşvik etmek istedik” dedi.

Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adil Baykan ise diğer organ kanserlerinde hastalığın bir odaktan doğrudan kanser olarak başlarken, kolonda kanser oluşumunun 2-3 yılı bulabildiğinin aktardı. Bu süre zarfında, ileride kansere dönüşecek poliplerin tanınması ve çıkarılmasının kişiyi daha hastalık oluşmadan kurtarabileceğini ifade eden Baykan, ”Bu aktiviteye verdiğimiz destek ile çok sık görülmekle beraber korunabilecek bir kanser türü olan kolon kanserlerine dikkati çekmeyi amaçladık. İnsanların bu hastalıktan korkmamalarını ve erken yapılacak tetkiklerle daha kanser oluşmadan önlenebildiğini anlatmak istedik” diye konuştu. kaynak