Göğüs kanseri için karnıbahar

Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanser türü. Erken tanı meme kanserinde hayat kurtarıyor.

Meme, süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmelerine meme kanseri denir. Meme kanseri 80 yaşına kadar yaşla birlikte artma gösterir.

KESİN ÇARESİ YOK
Henüz meme kanserini kesin önleyen bir yöntem yoktur. Günümüzde bilinen tek yöntem, erken tanıdır. Erken tanı sayesinde, meme kanserinin getirdiği sorunlar büyük oranda çözülebilmektedir. Erken teşhisin yanı sıra sağlıklı bir beslenme diyeti de meme kanserinden korunmak için önemlidir. Uzmanlar meme kanserine karşı şu besinleri tavsiye ediyorlar…

 

RİSK FAKTÖRLERİ

YAŞ:
 İleri yaş önemli bir risk faktörüdür. Yeni meme kanseri tanısı konan kadınların % 70’i, 50 yaş üzerindedir.

KANSER GEÇMİŞİ: Daha önce meme kanseri geçirmiş ve tedavi olmuş kadınlarda, diğer memede kansere gelişme olasılığı normal kadınlara göre 3-4 kat daha fazladır.

KALITIM: Aile yakınları arasında meme kanserine yakalanmış kadınların, meme kanserine yakalanma olasılığı, diğer kadınlara göre daha fazladır.

ÜREME ÇAĞI SÜRESİ: 
Adet görmeye erken başlanması, menepoza geç girilmesi, fertil cağı uzatmaktadır. Bu sırada kadın daha uzun süre östrojen hormonu etkisi altında kalmakta, meme kanseri gelişme riski artmaktadır.

DOĞURGANLIK HİKAYESİ:
 İlk çocuğu doğurma yaşı önemlidir. İlk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı 20 yaşından önce doğuranlara göre 2 kat fazladır. 

SOSYOEKONOMİK SEVİYE: Varlıklı, sosyoekonomik düzeyi yüksek olan kadınlarda, meme kanseri görülme oranı daha fazladır.

ALKOL VE SİGARA: 
İçki ve sigara kullanımı meme kanseri riskini iki katına çıkarır.

KARNABAHAR
Karnabaharın yapraklarında kanser önleyici beş etken madde mevcuttur. Bunlar alfatokoferol (E vitamini), caffeic asit, kaempferol, phytic asit ve rutindir. Karnabaharın içerdiği indol-3 karbonal de göğüs kanserine yakalanma riskini azalmaktadır

LAHANA
Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Lahana kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içeriyor. Haftada iki kez yenmeli.

HAVUÇ
Meme kanserine beta karoten çok faydalıdır. Beta karoten almak için çok kilolu olmamak şartıyla günde 1 bardak havuç suyu, kiloluysanız; 1 tabak havuç salatası öneriliyor.

BiTKi ÇAYLARI
Günde 2 kupa yeşil çay için. Böğürtlen yaprağı ve tarçın karışımı çayını da tüketmeyi ihmal etmeyin. Bu bitki çayları neredeyse her kanser türüne karşı tümörlerin büyümesini yavaşlatıyor.

BROKOLi
İçerdiği yüksek oranda sulforafan, kanser ve kanser kök hücrelerini yok ediyor. Ayrıca, kanser hücrelerinin sağ kalmasında önem taşıyan enzimlerin işlevini de engelliyor. Sağlıklı hücreleri ise koruyor.

SÜT ÜRÜNLERİ
Süt ve süt ürünleri kadınların meme kanseri ile savaşmasında önemli bir rol oynuyor. Araştırmalara göre her gün yarım kilo evde yapılmış yoğurt yenmesi, günde 2-3 tane yumurta beyazı tüketilmesi öneriliyor. Ürünlerin az yağlısını tüketmek gerekiyor.

BAKLAGiLLER
Kurubaklagiller sofradan eksik olmamalı. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi gıdalar meme kanseri olanlar için çok önemli kimyasallar içeriyor. Haftada en az iki kez kuru baklagil yenmesini tavsiye ediyor.Kaynak