Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Güneş altında çalışanlarda kanser riski
Aşırı sıcaklar, özellikle açık alanda çalışanları tehdit ediyor. Gün boyu güneş altında çalışmak zorunda kalanların deri kanseri olma riskinin diğer insanlara göre daha fazla olduğu bildirildi.
Ayrıca bronzlaşmak için solaryum kullanımının cilt kanseri riskini artırdığı belirtildi.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ekrem Aktaş, yaz döneminde güneş altında çalışanların dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, gün içerisinde sürekli güneş altında durmamalarını tavsiye etti.
Prof. Dr. Ekrem Aktaş, kısa sürede yüksek dozda güneş ışığı alan açık tenli, sarışın, mavi gözlü insanlarda deri kanserinin daha çok görüldüğünü kaydetti.
Aktaş, güneş altında çalışan çiftçiler ile denizcilerde de deri kanseri görülme oranının yüksek olduğuna dikkat çekti. Bu meslek grubundakilerin vücutlarının açıkta kalan bölgelerine güneş kremi sürmelerinin yararlı olacağı uyarısı yaptı.
Prof. Dr. Aktaş, yapay güneş ışığı olan solaryumun, hem tedavi hem de estetik amaçlı kullanılabileceğini dile getirdi. Avrupa’da başlayan estetik amaçlı solaryum kullanımının son yıllarda Türkiye’de de yaygınlaştığını ifade eden Ekrem Aktaş, bu cihazın bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımının deri kanserine neden olduğunu vurguladı.
Aktaş, solaryumun yaydığı yapay ultraviyole ışığın vücutta biriktiğine dikkat çekti.
Solaryumun mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Aktaş, "Çünkü, vücuttaki ultraviyole ışığın birikim dozu çok iyi hesaplanmalıdır; bunu da en iyi doktorlar bilir. Ancak, Türkiye’deki güzellik merkezlerinde solaryum cihazları çok rahat kullanılıyor. Bunları uygulayanların çoğunun da hiçbir tıbbi bilgisi yok. Kontrolsüz ve ölçüsüz kullanıldığı için de deri kanseri gelişiyor. Zaten Türkiye gibi güneşi bol ülkelerde bronzlaşmak için solaryum kullanmak risktir, gereksizdir, büyük bir ekonomik kayıptır." diye konuştu.
Aktaş, solaryumun sedef, ala ve egzama gibi 20-25 hastalığın tedavisinde kullanılan çok iyi bir cihaz olduğuna işaret etti.
Esmerlerde deri kanseri görülme oranının düşük olduğunu ifade eden Aktaş, ”Zencilerde güneşe bağlı deri kanseri görülme riski hemen hemen yoktur. Çünkü, zencilerde pigment maddesi çok fazla olduğu için güneş derilerini yakamaz. İsterlerse güneşte 12 saat yatsınlar su kabarcığı bile oluşmaz." şeklinde konuştu.kaynak