Genital siğil kanser mi yapıyor?

Kimse kimsenin ne yaptığını bilemez. HPV sizi yakalamadan önleminizi alın.

İnsan papilloma virüsü HPV papillomavirus ailesinden.  Vücudun epitel hücrelerine yerleşiyor. Anüs, vajina, penis başı, ağız ve boğaz favori bölgeleri. Buralarda çoğalıyor. Cinsel yolla bulaşıyor.

HPV genital deri, mukoza, beden sıvıları temasıyla taşınıyor. Epeyce de yaygın. İnsanların %50’si hayatının bir döneminde HPV taşıyor. Bazı türleri servikal kansere neden oluyor. Çoğu zaman belirtisiz. Cinsel ilişkiye girdikten aylar sonra ortaya çıkabilir. Kısaca yayılma stratejisi çok başarılı.

HPV türleri

HPV’nin 100’den fazla türü var. Türüne göre numara alıyor. Bazı türler daha tehlikeli. Özellikle HPV 16 ve 18 serviks kanserlerinin %70’inin asıl nedeni. Yüksek risk taşıyan diğer virüsler: 31, 35, 39, 45, 51, 52, 58.

HPV 16 ve 11 gibi düşük risk grubundaki HPV virüsleri nadiren kansere neden oluyor. Bu tür genellikle genital siğilleri tetikliyor. Bu siğiller %90 oranında düşük risk grubundan HPV virüslerinin eseri.

HPV belirtileri

HPV iş işten geçtikten çok sonra belirti veriyor. Bulaştıktan sonra 2 – 6 ay kuluçka süresi geçiriyor. Peşinden genital bölge ve anüs çevresinde siğiller ortaya çıkıyor.

Belirtilerin standardı yok.

Erkeklerde enfeksiyon tümüyle belirtisiz ilerleyebilir. Kadında belirtisiz seyir oranı düşük. Kimi zaman tek belirti papsmear incelemesinde HPV enfeksiyonuna özgü hücresel anormallikler olabilir.

Özellikle kadınlarda bazı durumlarda vajina – anüs arası bölgede, anüsü ya da vajinayı tümüyle dolduran karnabahar görünümlü dev kitlelere rastlanıyor. Ağız mukozasında da benzer sonuçlar gelişebilir.

HPV genital bölge mukozasının vajina yoluyla dış ortama açık olması nedeniyle özellikle erkekten kadına daha kolay bulaşıyor.

Tedavi

HPV tamamen tedavi edilemez ama siğiller yok edilebilir. Tedavide temel ilke siğillerin mümkün olduğunca temizlenmesi. Bu amaçla antivirütik ilaçlarla bölgesel tedavi uygulanıyor.

Siğillerin yakılması bir başka yöntem. Tedavinin yalnızca görünür lezyonları ortadan kaldırmakla sınırlı olduğunu hatırlatalım.

HPV enfeksiyonu kronik seyrediyor. Kitleler tümüyle ortadan kalksa da hücrelere sinip gizlice yaşamını sürdüren virüslerle bulaşmaya devam ediyor.

Önlem

HPV çok bulaşıcı. Cinsel yolla bulaşan çoğu hastalıkta işe yarayan prezervatif tam koruma sağlamıyor. “Prezervatif varsa sorun yok” inancı HPV’nın hızla yayılmasına yol açıyor. HPV cinsel temasta erkek genital bölgesinin prezervatifle korunmayan kısımlarından kadına bulaşabilir. Tam tersi de mümkün. Bariz kondilom lezyonu olanlarla ilişkiye girmemek en iyisi.

Kadınlar için rahim ağzı kanseri aşısı HPV’den korunmanın bir başka yolu. Bu aşılar HPV’nin riskli tiplerine karşı yüksek oranda koruma sağlıyor. Kaynak