Genetik kanser var mıdır?

Genetik biliminde yaşanan gelişmeler sonrasında fark edildi ki meme kanserinin sebepleri arasında, çevresel ve kişiye özel faktörlerin yanında genetik özellik de etkili.

Diğer kanserlere göre daha erken yaşta ortaya çıkan kalıtsal meme kanseri iki memede birden kendini gösteriyor. Yakın akrabalarda meme ya da yumurtalık kanserinin olması kişinin bu rahatsızlığa yakalanma ihtimalini artıyor.

Kalıtsal meme kanseri, tüm meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Bu çok yüksek bir oran değil. Fakat ünlü ve zengin kadınlar arasında bu ihtimal büyük bir saplantı haline gelmiş durumda. Meme Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Münire Kayahan, kalıtsal meme kanseri riskini belirlemede kullanılan genetik testi herkesin yaptırması taraftarı değil. Sebebi, kişi psikolojisini olumsuz yönde etkileme ihtimalinin olması: “Belirli risk faktörleri varlığında, test sonucuna göre doktor tarafından önerilecek koruyucu girişimleri kabul eden kişilerde genetik testinin uygulanması önerilir. Çünkü test sonuçlarının kişinin psikolojisi üzerine olan etkileri hafife alınmamalıdır.”

Yaş gözetmeksizin analiz yaptırmak gerekiyor

Kalıtsal meme kanseri BRCA1 ve BRCA2 adlı genlere yapılan testlerle tespit ediliyor. Genlerde saptanan değişim, meme kanserine yakalanma riskini ortaya çıkarıyor. Opr. Dr. Münire Kayahan’a göre genetik testlerde risk olmadığının görülmesi meme kanserine kesin olarak yakalanmamak anlamına gelmiyor: “Genetik testlerin negatif çıkması halinde sadece kalıtsal meme kanserine yakalanma olasılığı büyük ölçüde ortadan kalkar. Kişi bu durumda genetik dışı nedenlerle edinilen meme kanseri için toplumdaki bireylerle aynı riske sahiptir.”

Genetik testlerde riskin belirlenmesi durumunda Kayahan, cerrahi müdahaleyi öneriyor. Bu müdahalede de her iki meme çıkarılıyor ve hastanın kendi dokuları ya da protez kullanılarak yeni meme yapma işlemi uygulanıyor. Test yapılmamış ancak ailesinde kanser oranı yüksekliği sebebiyle risk altında olan kişilerin doktor tarafından yakın takibe alınması öneriliyor. Meme kanseri taramalarına normalde 40 yaşında başlanırken, genetik meme kanseri için yüksek risk altında olduğu belirlenen kişilerde taramaya daha erken yaşta başlanıyor. Kaynak