Çevre kirliliği kanser mi yapıyor?

Trakya Üniversitesi (TÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, Ergene bölgesinde çevre kirliliği ve insan sağlığıyla ilgili çalışmanın kanserlerin nedenine ilişkin bilgi vermediğini, çalışmanın amacının durum tespiti yapmak, riskli alanlar ile kanserli hastaların yoğunlaştığı alanların ne ölçüde örtüştüğünü ortaya koymak olduğunu söyledi.

imagesvg TÜ ve Namık Kemal Üniversitesi halk sağlığı uzmanları, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde araştırma yaparak, Ergene Nehri’nin bir kolu olan Çorlu Deresi yakınında yaşayanların çoğunun kanser hastası olduğunu tespit etti.

Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, pek çok bilimsel rapora konu olan Ergene kirliliğinin insan sağlığı üzerine etkileri konusunda durum tespiti yaptıklarını bildirdi.

Yorulmaz, geçen yılın sonunda Çorlu’da ”Çevre Kirliliğinin Sağlık, Yaşam Kalitesi Üzerine Etkileri ve Kanser Duyarlılığı” konulu araştırmaya başladıklarını ifade etti.

Çalışmanın yapılacağı yerleri Çorlu Deresi’ne olan uzaklığı, çevrede sanayi tesisi, çöp alanı, baz istasyonu olup olmaması gibi özelliklere göre belirleyerek, çeşitli bölgelerden 824 hane seçtiklerini söyleyen Yorulmaz, şöyle konuştu:

”Hazırladığımız anket formu ile örnekteki sayı kadar ve rastgele biçimde belirlenmiş hanelere gidildi. Evde bulunan 20 yaşından büyük kişilerle görüşüldü ve kendilerinde ya da yakınlarında kanser olup olmadığı, yakınlarından kanserden ölen olup olmadığı ve varsa bu konuda daha ayrıntılı bilgi istendi. Anket çalışması tamamlandığında 824 haneden veri toplanmış olduğu görüldü. Daha sonra bireylerin kendi ifadelerine dayalı olarak toplanan bu bilgiler bilgisayara girilerek analizleri yapıldı. Bu çalışmamız, kanserlerin nedenine ilişkin bilgi vermemekte. Çalışmanın amacı da bir durum tespiti yapmak, riskli alanlar ile kanserli hastaların yoğunlaştığı alanların ne ölçüde örtüştüğünü ortaya koymak. Çevresel kirliliğin geniş bölgeleri etkilemesi kaçınılmaz.”

-”DAHA AYRINTILI ÇALIŞMALARA İHTİYAÇ VAR”-

Bölgede kanserin nedenlerinin ortaya konulması için daha ayrıntılı çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, bundan sonra çalışmaların bu yönde yapılması gereğini bildirdi.

Çevre kirliliğinin kanser nedenleri arasında çok önemli yer tuttuğunu kaydeden Yorulmaz, Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre kanserlerin yüzde 40’ının önlenebilir nedenlerle ortaya çıktığını söyledi.

Yorulmaz, Çorlu Deresi’nden Ergene Nehri’nin denize döküldüğü yere kadar çeşitli yerlerden alınan su örneklerinden, kirleticilerin neler olduğunun, ne düzeyde bulunduğunun ve nerelerde, hangi kaynaklardan suya karıştığının belirlenmesine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Çorlu Deresi ve Ergene Nehri’yle sulanan ürünlerde ve bu suyu içen hayvanlarda dere suyundaki kirletici maddelerin aranması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yorulmaz, ”Ergene ve kollarının geçtiği tüm yerleşim yerlerindeki kanser de içinde olmak üzere çevre kirliliği ile bağlantılı kronik hastalıkların sıklıkları belirlenmeli. Kırklareli ve Tekirdağ’da özellikle sanayi bölgelerini hedefleyen kanser kayıt merkezi kurulmalı” dedi. kaynak