Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Erkekler kanserden beter!
BM raporuna göre, dünyada 15-44 yaş arası kadınlara yönelik şiddet olayları; kanser, trafik kazaları ve savaş yaralarından daha fazla ölüm ve sakatlığa neden oluyor.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki “kadın ve aile bireylerine yönelik şiddet alt komisyonu’’ çalışmalarını raporlaştırdı. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, kadınların yüzde 70’inin fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığı ifade edilen raporda, “15-44 yaş arası kadınlara yönelik şiddet; kanser, trafik kazaları, sıtma ve savaşların tamamının neden olduğu ölüm ve sakatlıklardan daha fazla ölüm ve sakatlığa neden olmaktadır. Aile içi şiddetin maliyeti Kanada’da 1.16 milyar dolar, ABD’de 5.8 milyar dolar, Avustralya’da ise yılda 11.38 milyar dolardır’’ görüşüne yer verildi. Başkanlığını AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel’in yaptığı alt komisyon raporunda, uluslararası anlaşmalar ve yükümlülüklerin tarihçesi anlatıldı. Kadına yönelik şiddeti önlemek için 1997’de kurulan BM Güven Fonu’nun 2010 sonuna kadar, 24 ülkede 317 programa 60 milyon dolar destekte bulunduğu belirtildi.
İngiltere’de 3 milyon mağdur
Raporda, şiddeti önleme konusunda dünyadan örnekler verildi.Buna göre, Guatemala’da GPS sisteminden yararlanarak genç kızların nerede saldırıya uğradıkları, haritada gösterildi. Brezilya ise ‘Kadına şiddete son’ futbol turnuvası düzenlendi. Makedonya’da, boksörlerin yer aldığı posterlere ‘erkek adam kadına vurmaz’ yazıldı. Kadına şiddetin boyutu gelişmiş ülkelerde de yüksek. İngiltere’de, her yıl 3 milyon kadının şiddete maruz kalırken, ülkede bunu engellemek için ‘kadına şiddeti son’ koalisyonu kuruldu.
Şiddete karşı fon kurulmalı
Raporun sonuç bölümünde şu görüşlere yer verildi:
- ‘Stratejik Eylem Planı’ hazırlanmalı. Şiddete karşı fon kurulmalı. Aile müessesesi korunmalı. Çiftlerin ekonomik seviyesinin yükselmesi, ailenin dağılmasını etkilememeli. Çocuklara aile içi şiddet konusunun işleneceği eğitim verilmeli. Adliye ve emniyette, “Kadına yönelik şiddetin başvuru noktası’’ bölümleri oluşturulmalı.
Görevi aksatan yetkililere gereği yapılır
AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 23 Nisan törenlerini izledikten sonra eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen Ayşe İnci ile ilgili olarak, “Hiç kimsenin mazeret üretmeye hakkı yok. Yasa yok diyorlardı. Yasalarla bol yetki verildi. Görevini yapmayan için biz de gereğini yapacağız” dedi. Bakan Şahin AK Parti Grup Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada “Yasanın uygulayıcılarına eğitim veriliyor. Şu an 6 bin kişi eğitim alıyor. Kaymakamlar, vali yardımcıları, hakimler, savcılar…Yasa ne getiriyor, ne götürüyor, ne yapmak gerekiyor bunun eğitimini alıyorlar’’ diye konuştu. Davalara müdahil olma konusunda ise Şahin, “Can gittikten sonra müdahil olsan ne olur, olmasan ne olur. Can gitmeden herkesin görevini yapması lazım’’ dedikaynak