Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Elektrikli battaniyede kanser riski
Kış aylarının vazgeçilmezlerinden elektrikli battaniyeler, soğuktan korurken, insan sağlığı için ciddi tehlikeler taşıyor.
Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gamze Varol Saraçoğlu, elektrikli battaniyelerin vatandaşlar tarafından uygun biçimde kullanılması gerektiğini söyledi.
Elektrikli battaniye çalıştığı sırada üzerinde uyunmaması gerektiğini vurgulayan Saraçoğlu, “Elektrikli battaniyeler, elektrik kaçağından yangın çıkarabileceğinden tehlikeli fakat aynı zaman elektro manyetik radyasyonda yaymakta. Elektrikli battaniye açıkken üzerinde uyunduğunda, elektro manyetik radyasyona gece boyunca yüksek miktarda maruz kalınıyor. Elektro manyetik radyasyona uzun süreli maruz kalındığında, dokularda ısıyı arttırıyor. Vücut ısısının artması da hücre yapısını bozabiliyor ve bu hücrelerde kimi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Genetik kırılmalar ve hücrelerde bozukluklar olabilir. Bunlar da daha sonra kanser hücrelerine dönebilir.” dedi.
Elektrikli battaniyelerin kullanımıyla ilgili de tavsiyelerde bulunan Saraçoğlu, “Elektrikli battaniyeleri kullananlar, yatmadan 10 dakika önce yatağı ısıtsınlar. Yatak ısındıktan sonra fişi çekip yatsınlar. Battaniyenin fişte kalmaması gerekiyor. Kesinlikle fişteyken yatılmamalı” diye konuştu.
Elektro manyetik radyasyon
Elektrikli aletlerin hepsinin elektro manyetik radyasyon yaydığını anlatan Saraçoğlu, bu radyasyonun insan sağlığına verdiği zararların araştırıldığını söyledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuda yaptığı çok çeşitli çalışmalar olduğunu bildiren Saraçoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Elektro manyetik radyasyonun vücuttaki etkisini en aza indirmemiz lazım. Örneğin, bilgisayar, televizyon, saç kurutma makinesi, bebefon, fotokopi makineleri etrafta elektrikli çalışan her şey elektro manyetik radyasyon yayıyor. Elektro manyetik radyasyonun bir sınırı var. Bulunduğumuz ortamdaki elektrikli alet sayısı arttıkça elektro manyetik radyasyonun etkisine daha fazla maruz kalıyoruz. Bundan dolayı olabildiğince aletleri az çalıştırmalı ve çalışırken onlardan uzak durmalıyız.”kaynak