Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Dünyada kanser riski artıyor
Uzmanlar, 2030 yılında 17 milyona yakın kişinin kanser sebebiyle hayatını kaybedeceğini söyledi.
Çağın hastalığı olarak görülen kanserden ölümler her geçen gün artıyor. Bilim adamlarının bulduğu yeni ilaçlara rağmen tedavisi henüz mümkün olmayan kanser hastalığı sebebiyle dünyada 2008 yılında 7,6 milyon kişinin öldüğü öğrenildi.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Sevinir, hastalıklarda genetik özellikler ile çevre faktörünün rol oynadığını söyledi. Kronik hastalıklar arasında toplum sağlığını ilgilendiren en önemli hastalığın kanser olduğunu ifade eden Sevinir, "Dünyada kanser yükü giderek artmaktadır. 2008 yılı verilerine göre yılda 12 milyon kişiye kanser teşhis konulurken, 7,6 milyon kişi kanserden öldü. Tedbir alınmazsa 2030 yılında kanser vakalarının yılda 26 milyona ulaşacağı ve 17 milyon kişinin bu amansız hastalıktan öleceği tahmin ediliyor. Bu hastaların büyük kısmı geri kalmış ülkelerde olacak. Buna karşılık kanserlerin en az yüzde 40’ının önlenebilir olduğu düşünülüyor" dedi.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Uzmanlar, kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekiyor. Teşhisin gecikmesinin kişinin sağlığını tehdit edebileceğini belirten uzmanlar, ciltte renk, şekil ve büyüklüğü değişen, çabuk kanayan veya ülserleşen benlerle iyileşmeyen yaraların da kanser belirtisi olabileceğinin altını çizdi.
Uzmanlar, "Ağız içi ve dudakta beyaz veya kırmızı plaklar, kitle veya sertlikler, gelişen işitme kaybı veya kulakta çınlama, ses kısıklığı gibi yakınmalar olması durumunda hemen doktora gidilmeli. Geçmeyen veya karakter değiştiren öksürük, gelişen ses kısıklığı veya değişikliği de kanser belirtisi olabilir. Yutma güçlüğü, uzamış ishal veya kabızlık, bağırsak hareketlerinde düzensizlik, koyu renkli veya kanlı dışkı, uzun süreli karın ağrısı veya baskı hissi, açıklanamayan kilo kaybı gibi emareler de kanser hastalığının belirtileri olabilir" dedi.kaynak