Deodorantlar kansere mi yol açıyor?

Deodorant Birçok insanın her gün kullandığı deodorantların ya da ter önleyicilerin kansere yol açtığını düşünmek bile insanı korkutuyor. Peki bu doğru mu?

Howstuffworks isimli sitede yer alan habere göre, son zamanlarda yapılan çalışmalar, bu iddiayı araştırıyor. Bazı deodorantlarda ve ter önleyicilerde kullanılan parabenlerin (Raf ömrünü uzatıcı olarak kullanılan madde), koruyucuların ve özellikle birçok ter önleyicide aktif rol oynayan alüminyumun göğüs kanserine yol açabileceği kaygısı var.

Amerika’daki Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre, parabenler, deodorantlarda ve ter önleyicilerde nadiren kullanılmasına rağmen, kozmetik endüstrisinde koruyucu olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor. Parabenler, bazı kanser araştırmalarının merkezinde bulunuyor. Çünkü parabenlerde östrojen var, östrojen de göğüs kanserisi dokusunun gelişimini artırıyor. Bazı araştırmacılar parabenlerin vücut tarafından emildiğinde aynı etkiyi oluşturabileceğinden kaygılanıyor. Enstitüye göre, bilimadamları da kısmen ter önleyicilerde ve deodorantlardaki parabenler hakkında endişe duyuyor. Çünkü, bu kokular göğüs dokusunun yanına uygulanıyor.

2004 yılında yapılan bir çalışma, parabenlerin göğüs tümörlerinde biriktiğini ortaya çıkardı. Göğüs tümörlerinden alınan 20 örneğin 18’inde paraben bulundu. Buna rağmen, çalışma sağlıklı göğüs dokusu üzerinde test edilmedi. Bu nedenle, parabenin tümöre neden olduğuna dair kesin ve ikna edici bir kanıt bulunmuyor. Ne Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü, ne de Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ter önleyicilerde ve deodorantlarda kullanılan parabenlerin kansere yol açtığına dair kanıt bulamadı.

Alüminyum zirkonyum ve alüminyum klorür gibi alüminyum bileşikleri, ter bezlerini küçültmek ve ıslaklığı önlemek için birçok ter önleyicide kullanılıyor. Parabenler gibi, bu bileşenlerde östrojen içeriyor. Bazı bilimadamları, alüminyumun cilt tarafından emilebileceği ve kanser hücresi gelişimini destekleyebileceğini düşünüyor. 2007 yılında yapılan bir araştırma, 17 göğüs kanseri hastasından alınan göğüs dokusunun alüminyum içeriği ölçüldü ve alüminyum seviyesinin göğsün dış bölgelerinde daha yüksek olduğu bulundu. Bu bölümler, ter önleyicilerin uygulandığı yere yakın alanlardı. Buna rağmen, sağlıklı göğüs dokusundaki alüminyum içeriği test edilmedi.

Bilimadamları, parabenler ve alüminyum ile tümörler arasındaki bağ hakkında kesin bir yargı oluşturmak için daha fazla testin tamamlanması gerektiğini söylüyorlar.kaynak