Çocuklarda en sık görülen kanser türü: Lösemi

Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, halk arasında “Kan kanseri” diye bilinen lösemi hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

VAN – Lösemi haftası nedeniyle Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, bir açıklama yaptı. Çocuklarda en sık görülen kanser türünün lösemi olduğuna işaret eden Dr. Bilal Acar, bu hastalığın çoğunlukla kemik iliğinden kaynaklandığını söyledi.

Lösemi hastalığının tedavi edilmemesi halinde kısa sürede hastanın kaybı ile sonuçlandığına dikkat çeken Dr. Acar, “Lösemi en sık 2-5 yaşları arasında görülür. Bu dönem çocuklarda Lenf dokusunun en aktif olduğu dönemdir. Her şeyden önce tüm kanserler gibi löseminin de genetik bir hastalık olduğunu, yani vücudumuzdaki kanser önleyici veya kanser yapıcı genlerdeki bazı bozukluklar sonucu ortaya çıktığını bilmek gerekir. Bu bozulmayı kolaylaştıran bazı faktörler vardır. Bunlar arasında iyonizan radyasyon, bazı virüsler, bazı kimyasal maddeler ve bazı genetik hastalıklar sayılabilir” ifadelerini kullandı.

Çocuklu aileler bu ayrıntıya dikkat!

Dr. Acar, çocukluk çağında görülen löseminin genetik bir hastalık olduğunu, ancak genlerde bozukluğa yol açan olayın ne olduğunu henüz bilinmediğini ifade ederek, şunları söyledi. “Topuk kanlarında genetik bozukluk olduğu görülüyor, ama araya giren ikinci bir enfeksiyon, radyasyon gibi çevresel bir etki ikinci tetiği çekip hastadaki süreci başlatıyor. Ama topuk kanında bozukluk olduğu halde lösemi gelişmeyen insanlar da var. Hala mekanizması tam olarak bilinmiyor, ama çevresel faktörler çok önemli. Radyasyon, yüksek gerilim hatları, cep telefonları, evlerdeki kablosuz modemler… Bunların sağlığa zararları ortaya çıkıyor. Aynı zamanda beslenme de bu hastalıkta önemli rol alıyor.”

Lösemi hastalığı bulaşıcı değildir!

Ailelerin, löseminin toplumda bulaşıcı bir hastalık olarak algılandığını oysa hastaların maskeyi kendilerini enfeksiyonlardan korumak için kullandıklarını hatırlatan Dr. Acar, toplumun lösemiyle ilgili mutlaka aydınlatılması gerektiğini söyledi.

İşte lösemi hastalığının belirtileri!

Löseminin klinik belirtilerinin birçok hastalık ile karıştırıldığını vurgulayan Dr. Acar , “Halsizlik, iştahsızlık, solukluk, düşmeyen ateş, deride morluklar veya küçük kırmızı kanama odakları, burun ve diş etlerinden kanama, karında şişlik, lenf bezlerinde büyüme, kol ve bacak ağrıları bunlar arasında sayılabilir” dedi.

Bunlardan birinin veya birkaçının olması durumunda bir çocuk kan ve kanser hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğini söyleyen Dr. Acar, “Lösemi çocukluk çağında görülen kanserler arasında tedavi şansı en yüksek olanlardan biridir.  Hamilelik sırasında sigara içmek veya uyuşturucu kullanmak ile veya hamileliğin ilk 3 ayında röntgen çektirmek ile Lösemi oluşumu arasında ilgiye işaret eden bilgiler vardır. Bu tür davranışlardan kaçınılmalıdır. Lösemi tam donanımlı ve Çocuk Kan ve Kanser Hastalıkları bölümü bulunan bir hastanede tedavi edilmelidir. Bu hastalığın tedavisi ancak bu konudaki uzman kişiler tarafından yapılmalıdır” tavsiyesinde bulundu Kaynak