Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Cilt Kanseri Nedir
Deri kanseri de denilen Cilt Kanseri; güneş ışığına maruz kalmış herkeste görülebilir olmakla birlikte son yıllarda bu hastalığın görülme oranı da giderek artmaktadır. En sık rastlanan Kanser çeşididir ve genellikle vücudun boyun-baş bölgesinde görülür.
Bu bölgeler gibi vücudun güneşe en çok maruz kalan bölgeleri kanser bölgesi olma tehlikesi altındadır. Yüzdelere bakıldığında, hastalığın cinsiyet veya yaş grubu gibi belli bir yoğunluk göstermediği görülmüştür.
Cilt kanserinin asıl nedeni güneşten alınan ultraviyole ışınlarıdır ve bilindiği üzere günlük yaşamda güneş ışığına doğrudan ya da dolaylı olarak herkes maruz kalır.
Ozon tabakasının da egzoz gazları, deodorantlar gibi nedenler yüzünden inceldiğini biliyoruz, buna bağlı olarak güneşin zararlı ışınları dünyaya ulaşabilmektedir.
Aynı şekilde ultraviyole ışın yayan lambalar, solaryumlar cilt kanseri tehlikesini artırmaktadır. Risk grubunda olanlar; açık tenliler, ailesinde cilt kanserine yakalanmış olanlar, açık Havada güneş altında çalışanlar ile cildi sürekli kimyasala maruz kalanlardır. Cilt kanserinin 3 tipi vardır.
Bazal Hücreli Karsinoma: Genellikle yüz, boyun ve el sırtlarında oluşan; ciltte küçük ve etli kabarıklık ya da kırmızı leke şeklinde meydana gelen türdür. Çoğunlukla açık tenlilerde görülür. Yayılma özelliği göstermezler.
Squamöz Hücreli Karsinoma: Bu tip ise cilte kabarıklıklar ve kabuklu yaralar şeklinde kendini gösterir. En sık görülen 2.türdür. Esmerlerde de rastlanabilmektedir. Vücuda yayılabilir.
Melanom: Cilt kanserleri arasında en öldürücü olandır. Bu tip de esmerler de görülebilmekle birlikte diğer cilt kanseri tipleri gibi erken teşhis konulduğunda kurtulma şansı yüksektir.
Tedavi olanakları çeşitli olmakla beraber erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Eğer kanser küçük bir bölgedeyse; ayaktan ve lokal anesteziyle, kazıma yöntemiyle veya Elektrik akımı ile tedavi edilir. Bu yöntem güvenilir olmaması ve iz bırakabilmesi gibi dezavantajlar taşır. Büyük bölgelerde oluşan kanserde ise; kriyoterapi (bölgenin dondurulması), Kemoterapi (ilaç tedavisi) ve radyoterapi (ışın tedavisi) gibi yöntemler uygulanır.Kaynak