
Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Yumurtalık kanseri; teşhisi zor ve sinsice ilerleyen bir kanser türü…
Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, Türk kadınının erken teşhis konusunda zafiyeti olduğuna vurgu yaparak, teşhisi en zor ve en sinsi ilerleyen Yumurtalık kanserini “kadınlar için en büyük tehlike” olarak tanımlıyor.
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Ateş Karateke, Yumurtalıkkanserinin kendine özgü semptomları olmadığı için, hastalığın belirlenmesi ve tanı koyulmasının zor olduğunun altını çizerek “Yumurtalık kanserinde gündelik şikayetlerin dikkate alınması hayat kurtarabilir” dedi.
Kadınların şikayet ettikleri belirsiz semptomların hazımsızlık, karında şişkinlik, çabuk doyma, iştah kaybı, sık idrara çıkma ve kilo değişimi (kilo kaybı ya da kilo alma) olarak sayan Prof. Dr. Karateke, “Hafife aldığımız bu sıkıntılar Yumurtalık kanserinin ön belirtileri olabilir. Kanserin önüne geçmek ancak toplumsal bilinçlenme ve erken tanı ile mümkün. Bunun için halkı bilgilendirmeye ağırlık vermeliyiz . Türk kadınını sağlığına daha duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.
“Doğum kontrol hapları kanserden korunmada etkili”
Birden çok kez hamile kalan kadınlarda ya da emziren kadınlarda yumurtlama daha az olduğu için bu kadınlarda Yumurtalık kanseri oluşumunda azalma görüldüğünü belirten Prof. Dr. Karateke, “Oral gebelik önleyicilerle sağlanan korunmanın doğru olduğu ve gebelik önleyici hapların kullanım süresi uzadıkçaYumurtalık kanserine karşı daha etkin bir korunma sağlanmaktadır” dedi.Kaynak