Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Anti-kanser timinden hayat kurtaran kitap: Kansere çözüm var!
Alanının en iyisi 13 uzmandan ‘anti-kanser‘ rehberi… ‘Her yıl milyonlarca insanın hayatına mal olan kanseri nasıl alt ederiz’ sorusu etrafında birleşen doktorlar korunma yollarını ve tedaviyle birlikte uygulanacak tamamlayıcı önlemleri ‘Kansere Çözüm Var’ kitabında anlattı
TÜRKAN YILMAZER
Kimyadan nükleer tıbba, göğüs hastalıklarından beslenmeye Türkiye’nin önde gelen 13 uzmanı, kansere savaş açtı. Hayykitap Yayınevi tarafından çıkarılan ‘Kansere Çözüm Var’ kitabında, bir yanda sağlıklı insanların kanserden korunma yöntemlerini anlattılar, diğer yanda bir kanser hastasının tüm ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalıştılar. Kanserin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. A. Murat Tuncer, ‘Türkiye’de bugün için yıllık 150 bin yeni kanserli hastaya sahibiz. Bu hastalardan maalesef 90-100 bin kadarı sigarayla direkt ilişkili. Yani bugün çoğu kanser aslında olmayabilirdi’ uyarısında bulundu. İşte ‘anti-kanser timi’nin kansere dur diyecek önerileri:
ÇOCUKLAR SPOR YAPMALI
Prof. Dr. A. Murat Tuncer:
l Sigara içenlerde ölüm riski altı yüz kat artıyor. Bu sebeple sigara içenlerin vücudu, hiç sigara içmemiş bir insanınki gibi olmuyor.
l Hemen hemen bütün fast food’lar, bazı hazır ve gazlı içecekler, şekerleme, çikolata ve gofret gibi gıdaların üzerine, ‘Çocuklar için sağlıksız madde içerir’ ibaresi konmalı.
l Her çocuğu bir spora yönlendirmeliyiz. Futbol, basketbol, tenis, binicilik, yürüyüş vb. olabilir.
l Marmara’dan çıkan kefal ve midye hariç her balığı yiyebilirsiniz.
l Saat 22.00-23.00 ile 02.00-03.00 arasındaki uykuyu, mutlaka uyuyun. Melatonin hormonunun anti-kanser, yani insanı dinlendirici, birçok hücreyi yenileyici rolü var.
GÜNEŞ YAĞLARINA DİKKAT
Prof. Dr. Ahmet Aydın:
l Nitrat ve nitritler özellikle sucuk, sosis, salam ve pastırma gibi işlenmiş et ürünleri ve balıkta koruyucu, renklendirici, lezzet artırıcı amacıyla yaygın olarak kullanılmakta. Uzak durulmalı. Yaylada beslenmiş hayvanlardan geleneksel usulle yapılmış kavurma, pastırma ya da sucuğun kansere yol açma olasılığı düşük.
l Güneş yağları, yanığı önlüyor ama deri kanserlerini önlemiyor. Üstelik de D vitamini yetersizliğine sebep oluyor.
l D vitamini düzeyleri düşük olan kişilerde ya da güneş ışığından fakir bölgelerde daha çok kanser görülüyor.
İŞTE O UZMANLAR:
Kanserle savaşma yollarını anlatan kitabı şu uzmanlar hazırladı: Prof. Dr. A. Murat Tuncer (Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı), Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta (Göğüs Hastalıkları Uzmanı), Prof. Dr. Erkan Topuz (Tıbbi Onkoloji Uzmanı), Prof. Dr. M. Alp Özkan (Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı), Doç. Dr. V. Canfeza Sezgin (İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı), Prof. Dr. Ahmet Aydın (Beslenme Uzmanı), Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay (İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı), Dr. Yavuz Dizdar (Radyasyon Onkolojisi Uzmanı), Mennan Aysan Kuzanlı (Kimya Mühendisi), Prof. Dr. Süleyman Daşdağ (Biyofizik Uzmanı), Prof. Dr. Selim Şeker (Elektrik ve Elektronik Mühendisi), Yard. Doç. Dr. Erol Ergüler (Nükleer Tıp Uzmanı), Doç. Dr. Öznur Özdoğan (Din Psikoloğu).
2 YIL BOYUNCA ANNE SÜTÜ
Prof. Dr. M. Alp Özkan
l Çocukluk çağı kanserlerinde en çok kullanılan bitkiler ısırgan otu, yeşil çay, ökseotu, zerdaçal, sarımsak ve zencefil.
l İlk 6 ay mutlaka, en az 2 yıl anne sütüne devam edin.
l Bol meyve ve sebze ile besleyin. İlk 2 yaşta portakal suyu ve muz tüketimi kan kanserini azaltıyor.
BEŞ PORSİYON MEYVE
Doç. Dr. Canfeza Sezgin:
l Günde beş porsiyon orta boy bir meyve, ince bir dilim kavun-karpuz, orta boy bir domates, bir fincan ahududu, dut veya yaban mersini gibi bitkisel gıda yemelisiniz.
l Her gün en az 5 bardak su için.
l Sarımsak ve soğan, brokoli ve lahana, domates ve biber, portakal ve limon, kırmızı renkli meyveler, tam tahıl ve fasulye, bitki ve baharatlar ile yeşil çay hayatınızda olmalıdır.
l Keklik otu, zerdeçal, biberiye, zencefil koruyucudur.
l Yulaf ezmesi, kahverengi pirinç, bakliyat ve tam buğday ekmeği tüketin.
l Haftada beş gün en az yarım saat yürüyün.
‘TURP’ GİBİ OLUN
Prof. Dr. Erkan Topuz:
l Akciğer kanserine karşı ‘turp gibi’ olmak için en önemli gıda: Turp.
l Limon ve turunçgil kabukları çok faydalı.
l Zerdeçal hem koruyor hem tedavi ediyor.
l Soğan, pırasa ve elma kanser riskini azaltıyor.
l Brokoli, karnabahar, lahana ve lahana turşusunu bol bol tüketin.
l Kemoterapi döneminde fazla sarımsak, greyfurt suyu ve üzüm çekirdeği kullanmayın.
GDO’DAN UZAK DURUN
Uzman Dr. Yavuz Dizdar
l GDO’dan uzak duracağız çünkü kanser yapma olasılığı çok yüksek. Kesin veri yok ama GDO’ların dünyaya sunulması ile paralel bir artış var, bunu da kimse reddedemez.
l Meyve, sebze yetiştirirken kullanılan tarım ilaçları da insan sağlığına zararlı.
SAÇLAR DOĞAL KURUMALI
Prof. Dr. Süleyman Daşdağ:
l Tasarruflu ampul olarak tanımlanan kompakt floresan lambalar hem manyetik alan hem de elektromanyetik bir dalga olan mor ötesi (ultraviyole) ışın yayar.
l Saçlarımızı kurutmak için yeterli zamanımız varsa, doğal yollarla kurutmalıyız. kaynak