Anne adayları dikkat!

Pregnant Woman Holding Stomach Çocuk sahibi olmak isteyen anne adayları sigara içmesin.

ABD’de menopoz sonrası kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, sigara kullananlarla, hayat boyu sigara içmeyen kadınlar arasında akciğer kanseri gelişme riski açısından önemli bir fark bulunduğunu ortaya koydu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikri İçli, dünyanın en önemli onkoloji kongrelerinden biri olan, Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nin (American Society of Clinical Oncology) (ASCO) kısa bir süre önce düzenlenen 2009 yılı kongresinde, menopoz sonrasındaki kadınlarda akciğer kanseri gelişim riskinin hormonal faktörlerle ilişkisini inceleyen bir araştırmanın sonuçlarının açıklandığını bildirdi.
İçli, her yıl bir çok ülkeden kanser konusunda çalışma yapan binlerce bilim adamının katıldığı kongrede bu yıl, Boston’daki Tufts Medical Center ile Brigham and Women’s Hospital’da yapılan söz konusu araştırmanın büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Araştırma, 1984-2004 yılları arasında 106 bin 574 menopoz sonrası kadın üzerinde yapıldı. Üreme faktörleri ve dışarıdan hormon alımı ile akciğer kanseri arasındaki bağlantı üzerinde ayrı ayrı durulan çalışmada, ilk adet ve menopoz yaşı, doğum sayısı, doğum kontrol ve menopoz sonrası hormon ilacı kullanımı incelendi.
2 yılda bir güncel sigara alışkanlıklarıyla ilgili sorular sorulan katılımcıların sigara içip içmediklerine, içenlerin sigara tüketimine ve ne zaman başladıklarına, sebze ve meyve tüketme alışkanlıklarına, kilolarına, çevresel sigara dumanına maruz kalmalarına bakıldı.
Araştırma sonucunda bin 565 kadının akciğer kanserine yakalandığı, hayatları boyunca hiç sigara içmeyenlerde bu riskin daha az, halen sigara kullananlarda ise yüksek olduğu belirlendi.
Araştırma sonucunda ayrıca, erken menopoza girenlerde akciğer kanseri riskinin yüksek olduğu, ancak normal yaşta menopoza girenlerde bu riskin bulunmadığı da bildirildi. Menopoz sonrası hormon ilacı kullanımı ile akciğer kanseri arasında bir bağ kurulamadığı belirtildi. Araştırmada, 5 yıldan fazla süreyle doğum kontrol hapı kullananlarda akciğer kanseri görülme oranının arttığı da ortaya çıktı. Araştırmanın sonuç bölümünde, hormonal unsurlarla akciğer kanserinin bağlantısı olabileceğine dikkat çekildi.
Çalışmanın en önemli sonucunun ise, sigara kullananlarla, hayat boyu sigara içmeyenler arasında akciğer kanseri gelişme riski açısından önemli bir fark bulunması olduğu belirtildi.
"ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTEYEN KADINLAR SİGARA İÇMESİN"
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren İçli, çalışmanın en dikkat çekici sonucunun, hayatları boyunca hiç sigara içmeyip çocuk sahibi olan kadınlarda akciğer kanseri gelişme riskinin yarı yarıya düşük çıkması olduğunu bildirdi.
Sigara kullanırken çocuk sahibi olan kadınların ise ileriki yaşlarda akciğer kanseri olma riskinin yarı yarıya arttığına işaret eden İçli, ”Çocuk yapmayı planlayan kadınlar akciğer kanserinden korunmak istiyorlarsa mutlaka sigarayı bırakmalılar. Bu kadınların doğumdan en az bir yıl önce bu kötü alışkanlıklarından kurtulmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
Kesin tedavi imkanı az olan akciğer kanserinin en öldürücü kanser türü olduğunu belirten İçli, ”Bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu sigara kullanmamaktır. Bu sadece bebek sahibi olmak isteyen anne adayları için değil, herkes için geçerli” dedi.
Gelişmiş ülkelerde sigara kullanımının azalmasına bağlı olarak akciğer kanseri görülme sıklığında düşüş olduğunu kaydeden İçli, sigara içme oranının bu ülkelerdeki gibi yüzde 20’lerin altına indirilmesinin, yeni akciğer kanseri vakalarını engelleyeceğine işaret etti.kaynak