Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Açık tenliler güneşe dikkat!
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Görgü, sarışın ve açık tenli olan kişilerin vücudunda güneşin etkilerinin çok fazla olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Görgü, cilt kanserine karşı güneş koruyucusu kullanmalarını veya akşam güneşinde gezmelerini önerdi.
Prof. Dr. Metin Görgü, güneş ışınlarının ciltte kanser riskini arttırdığını belirtti.
Prof. Dr. Görgü, "Cildin 3 ana kanserine yol açan faktör güneştir. Güneş genel olarak ciddi bir kanser öncesi lejyonlarının olasılığını arttırıyor. Cildinde benleri fazla olan, sarışın ve açık tenli kişilerin vücudunda güneşin etkileri çok fazla. Güneşten korunmaları gerekiyor. Güneş koruyucusu ya da akşam güneşinde dolaşmalarını öneriyoruz" dedi.
Prof. Dr. Görgü, güneş altında çalışan kişilerde cilt kanseri görüldüğünü söyledi.
Prof. Dr. Görgü, "60 yaşına kadar yaşayan herkes de cilt kanserinin görülme riski çok fazla. Güneşten mutlaka korunmak gerekiyor. Güneş altında çalışan ve birden bire güneşe maruz kalan kişilerin kansere yakalanma riskleri de farklı. Hiç güneş görmeden bir anda güneşe çıkan kişilerin kansere yakalanma olasılığı daha fazla. Vücutta bir dönüşüm potansiyeli olan hücre varsa, kola ve havuç yağı gibi ajanları kullanmak çok tehlikeli" diye konuştu.
"Benlerin üzerine dövme yapılmasın"
Prof. Dr. Görgü, vücuduna yaptırdığı dövmeyi çıkartmak isteyen kişilere lazer tedavisinin önerildiğini açıklayarak şunları kaydetti:
"Dövme yaptıran hastaların hiç iz yapmadan dövmelerinin çıkartılmasının tek yolu lazer. Lazer başarısız olursa kullanılan başka yöntemlerde var. Dövme pigmentinin olduğu bölgeyi çıkartıp yama yapılabilir. Zımparalanır, kimyasal yöntemle üst tabakayı alıp parça parça dövme çıkartılabilir. O yöntemle de vücutta yaralanma ortaya çıkıyor. Ciltte ton farkı oluyor. Kırmızı ve kızarık farklı bir görünüm oluyor. Dövmeler omuz, sırt ve gövde bölgelerine yapıldığı için bu bölgelerin iyileşmesi problemlidir. Bu nedenle iz bırakan ve travma yapan yöntemlerde kızarık ve kötü izlerin kalma olasılığı var. Özellikle benlerin üzerine dövme yapılmaması lazım. Benlerin travmatize edilmemesi lazım."kaynak