Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Açık ameliyat tarih oldu
Rahmin alınması operasyonu artık açık ameliyata gereksinim duyulmadan yapılacak.
Kadınlar için ‘rahmin alınması operasyonu’ hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan korkulu bir rüya gibi görülüyor. Ancak bazı durumlarda bu kaçınılmaz olunca akla “Acaba en iyi yöntem hangisi?”, “Nasıl bir doktora gitmeliyim?”, “Nasıl bir operasyon geçireceğim?” gibi pek çok soru geliyor.
Laparoskopi yöntemi
Dünyada çok az merkezde kullanılan laparoskopi yönteminde, göbekten 1 santim çapında ve aşağıdan 2 tane 0,5 santimlik delikler açılarak lazer tekniği uygulanıyor. 45 dakika gibi bir sürede kalıcı ve etkili çözüm sağlanıyor. Türkiye’de bu hizmet, belli sayıdaki sağlık kuruluşlarında sunuluyor.
Açık cerrahinin getirdiği komplikasyonları ortadan kaldıran bir yöntem olarak laparoskopi göz önüne alındığında, bu tekniğin ne kadar önemli olduğu görülebiliyor. Küçük kesilerden girilerek, operasyon yapılması ve ameliyat yarası olmaması sayesinde, estetik açıdan hiçbir sorun meydana getirmemesi, hastanın çabuk iyileşip, erken işine dönmesi ve hareketlerinin kısıtlanması en büyük avantajlar olarak sıralanıyor.
Laparoskopik histerektomi yöntemi
Laparoskopik histerektomi yöntemi yalnızca yaşı 40’ın üzerinde ve çocuk doğurmak gibi bir düşüncesi olmayan hastalara uygulanıyor. Histerektomi, rahmin alınması anlamın geliyor. Bu yöntem, kadınlarda sıklıkla aşırı kanama veya baskılara yol açan ur ve miyomlar gibi sorunların çözümüne yönelik olarak uygulanıyor. İleri derecede endometriyozisi (rahim iç tabakasının rahim iç yüzeyi dışında bir yerde yerleşmesi rahatsızlığı) olan hastalar için de bu yöntem kullanılabiliyor. Çok şiddetli adet kanaması sorunları ile büyük over kist oluşumlarında laparoskopik histerektomi yöntemi uygulanabiliyor. Yöntem yukarıda belirtilen kanser dışı vakalarda uygulandığı gibi kanser tanılarında da başarıyla sonuç veriyor. Histerektomide eskiden hastalar için bazı kurallar vardı. Daha önceden sezaryen ya da ameliyat olan ve rahmin çapı büyük olan hastalara bu yöntem uygulanamıyordu. Fakat bugün kanser dışındaki sebeplerle rahmi alınması gereken 100 hastadan 95’ine laparoskopik yöntem uygulanıyor. Bu sayede komplikasyon oranı ‰ 2-3 civarında tutulabiliyor.
Bu yöntem ile iyileşme süresi 2 ay’dan 10 gün’e iniyor
Şiddetli adet kanaması, rahim içi urları, endometriyozis ya da over kisti… gibi rahatsızlıklar, önceden açık ameliyat yöntemi ile çözümleniyordu. Bu yöntemde hastanın karnına büyük kesiler yapılmasına ihtiyaç duyulduğu için hastanın iyileşme süresi de yaklaşık olarak 2 ay gibi uzun bir süreçte gerçekleşiyordu. Tüm bunların yanı sıra hastada yakın ve uzak zaman komplikasyonları görülme riski de artıyordu. Açık cerrahi yönteminde hastanın uzun süre yatmasına bağlı olarak, yakın süreçte damar tıkanıklıkları, enfeksiyonlar, hastanın yarasında iltihaplanma ve açılmalar şeklinde komplikasyonlar, uzun süreçte de -evrensel bir geçeklik olarak- karın içerisinde yapışmalar meydana gelebiliyordu. Bağırsak ile karın duvarı ya da farklı iki organ arasında meydana gelen operasyonlarda ameliyat sonrası hastalarda çok şiddetli karın ağrıları oluşmakta cinsel ilişkiden sonra da yine ağrılar görüldüğü gibi bağırsak ve idrar sorunları ortaya çıkabilmekte idi. Oysa tüm bu cerrahi operasyonlar yerine laparoskopi yönteminin uygulanması sonucunda bu risklerin meydana gelme oranı 5-6 kat aza indirgendi hastada karın içi yapışma riski azalıp, iyileşme süresi de kısaldı. Hastanın iş ve sosyal yaşamına dönme süresi 2 ay yerine 10 günlük bir süre ile sınırlı kaldı. Üstelik bu yöntem estetik bir şekilde uygulandı.
Laparoskopik miyomektomi
Miyom sorunu yaşayan, genç yaştaki, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için histerektomi yerine ‘laparoskopik miyomektomi’ uygulanıyor. Miyomları açık cerrahi ile çıkarıldığında, karın içi yapışmalar meydana gelebiliyor bu yapışmalar da ağrının yanı sıra kısırlığa da yol açabiliyordu. Bu miyomlar çıkarıldığı zaman tüplerdeki yapışmadan dolayı bir kısırlık tablosu ile karşı karşıya kalınabiliyordu. Laparoskopi yönteminde ise karnın içine el girmediği için yapışma riski azaldığından, kısırlık ihtimali de en aza indirgeniyor. Bu açıdan bakıldığında laparoskopik miyomektomi hastası 3 küçük delikten ameliyat oluyor. Kişi, hastaneye sabah girip, akşam çıkıyor. Açık cerrahi yönteminde ise hastada büyük kesiler açılıyor, 3-4 gün hastanede kalınması gerekiyor, ameliyattan çıktıktan sonra içerideki yapışmadan dolayı ağrılar, bağırsak ve idrar yolları semptomları ve daha da önemlisi kısırlık olabiliyor.