500 bin kişi kanserden ölecek

3 (177) Hem de her yıl!

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, ”Belediye encümenleri, sigara yasakları ile ceza yetkilerini yüzde 15-20 düzeyinde kullanıyor. Mahalli idarelere yetki verilmesi için kanun değişikliği gerekli ve bunu düşünüyoruz” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanan ”Türkiye’de Tütün Ekonomisi ve Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi” raporu, Sheraton Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Basın toplantısında konuşan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, kapalı yerlerde sigara içilmesini yasaklayan yasanın çıkarılması aşamasında zorluklarla karşılaştıklarını, ”nargile içilen yerlere izin verilsin, 84 bin kahvehane kapatılabilir” gibi gerekçelerle yasada istisnalar yaratılmaya çalışıldığını belirterek, yasanın uygulanmasından sonra TESK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığından aldığı verilerden, ikram sektöründe, kapanan işletmelerden daha fazla sayıda işletmenin açıldığını, istihdam sayısının arttığını tespit ettiğini söyledi.

AÇILIR-KAPANIR KAPALI ALANLAR SORUNU
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hasan Irmak, 2008’de çıkarılan sigara ile mücadele kanunu ”Türk milletine bir armağan” olarak nitelendirirken, ”Kapalı alanlardaki sigara yasağı, halk sağlığını koruma için yapılan en önemli uygulama. Bu yasak, her yıl 50-100 bin vatandaşın sigaraya bağlı hastalıklardan erken ölmesinin önlenmesi anlamına geliyor” dedi.
Bakanlığın aldığı önlemlerden sonra sigarayı bırakma ilaçlarına erişimin arttığını, bu ilaçların kurulan 200 civarındaki sigarayı bırakma polikliniklerinde bedava dağıtıldığını anlatan Irmak, sigarayı bırakma hattını şimdiye kadar 195 bin kişinin aradığını, telefonla hizmet veren personel sayısını 3 katına çıkaracaklarını bildirdi. Kapalı yerlerde sigara içme yasağından sonra ikram işletmelerinin hatırı sayılır yatırımlar yaparak sigara içilen ”açılır-kapanır kapalı alanlar” yarattığını kaydeden Irmak, 15 gün önce gönderilen genelge ile ”açılır-kapanır alanların da kapalı alan sayılmasını ve buralarda sigara içilmesi halinde ceza uygulanmasını sağladıklarını” ifade etti.
Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer de Avrupa’da sigaraya bağlı akciğer kanserinin en yüksek görüldüğü ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekerken, her yıl 150 bin kanser hastası belirlendiğini, bunun 90 bininin sigaraya bağlı kanserler olduğunu söyledi.
2030’DA 500 BİN KİŞİ
Tuncer, ”9 günlük bayram tatilinde trafik kazalarında ölenlerin 2 katı kadar insan, her gün kanserden ölüyor. İliklerimize kadar donmamız gereken bir tablo bu. Kanserden ölen insan sayısı, yıllık 120 binden, 2030’da 500 bine çıkacak. Bunlar için harcanan tedavi masrafı da 2,3 milyar avrodan 10 milyar avroya ulaşacak. Hiç bir ekonomi bu yükün altından kalkamaz. Benim hedefim sigaranın yok edilmesi. Türkiye’yi sigaranın giremediği bir ülke yapmak, bana onur verir” diye konuştu. kaynak