40 yaşından sonra kanser taramalarına başlayın

bxp139923s Erken tanının en önemli olduğu hastalıkların başında kanserin geldiğini vurgulayan uzmanlar, 40’lı yaşlardan itibaren kansere yönelik taramalara başlanması gerektiğinin altını çiziyor.

İSTANBUL – Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Haluk Onat, tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında meme, rahim ağzı, prostat ve kalınbağırsak kanserinin geldiğine işaret ederek, 40’lı yaşlardan itibaren kansere yönelik taramalara başlanması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Onat, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, erken tanının en önemli olduğu hastalıkların başında kanserin geldiğini, tanı ne kadar erken konulursa tedavide başarı oranının da o kadar yüksek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme ve rahim ağzı, erkeklerde prostat, hem erkek hem de kadınlarda ise kalınbağırsak kanseri geliyor. Bu nedenle 40’lı yaşlardan itibaren kansere yönelik taramalara başlanmalı. Kanser genellikle 40’lı yaşlardan sonra sıklığı artan bir hastalıktır.”
Sigara en önemli etken
Akciğer kanserinin de en sık görülen kanser türü olduğunu, ancak erken dönemde tanısı konulduğunda bile tedavisinin diğer kanserler kadar başarılı olmadığını kaydeden Onat, korunmanın yolunun sigara içmemekten geçtiğini dile getirdi.
Yılda bir kontrol yaptırın
Kanserin erken tanısında en önemli basamağın muayene olduğunu vurgulayan Onat, her sağlıklı kişinin yılda en az bir kere tepeden tırnağa muayeneden geçmesinde fayda bulunduğunu bildirdi.
Kadınlar için:
Sağlıklı kadınlara 35-40 yaşları arasında başlamak üzere her yıl meme muayenesi yaptırmaları ve ilk mamografilerini çektirmeleri önerisinde bulunan Onat, rahim ağzı kanseri için genç kızlık döneminden itibaren smear testi, kalınbağırsak kanseri için de 40 yaşından itibaren yılda bir kez dışkıda kan olup olmadığına bakılması ve yine bu yaşlarda bir kez kolonoskopi yapılması gerektiğini kaydetti.
Erkekler için:
Prof. Dr. Haluk Onat, ayrıca günümüzde erkeklerde gittikçe daha sık görülmeye başlanan prostat kanserine karşılık da, 40 yaşından itibaren yılda bir kez makattan muayene olunması ve PSA testi yaptırılması, deri kanserleri için de lezyonların takip edilmesi, şüpheli görülenlerin çıkartılması ve yine şüpheli görülenlerinin takip edilmesinin de erken tanı açısından önemli olduğunu ifade etti.