2023’te, yılda 600 bin kişi kanser olacak

kanseerrrrSağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, “önlemler alınmazsa Türkiye’de 2023’te yılda 600 bin insanın kanser olacağını, yılda yarım milyon kanserden ölüm gerçekleşeceğini” ifade etti.

ANKARA – Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığınca Kanser Haftası dolayısıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıda bilgi veren Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, önlemlerin alınmaması durumunda 2030 yılında dünyada kanserde 11 milyon yeni vakanın 27 milyona, 7 milyon olan ölüm sayısının 17 milyona, 25 milyon olan yaşayan kanser hastasının 75 milyona çıkacağını kaydetti.

Kanserin, ölüm sebeplerinin başında gelen kalp damar hastalıklarıyla arayı açarak 1. sıraya çıktığını belirten Tuncer, bunun nedeninin sigara içenlerin günden güne artması ve yaşlılık olduğunu kaydetti.
Erkeklerde akciğer, kadınlarda en çok meme kanserinin görüldüğünü belirten Tuncer, Türkiye’de en çok akciğer kanserinin görüldüğünü, bunu, meme, prostat, deri, mide, mesane, kolon, kemik iliği ve rektum kanserinin takip ettiğini ifade etti.
Kanserle sigara kullanımı arasındaki bağın çok kuvvetli olduğunu, sigarayı bırakabilme oranları açısından Türkiye’nin, ABD, Güney Afrika, Honduras, Şili, Ekvator, Cezayir gibi ülkelerin gerisinde kaldığını söyleyen Tuncer, “Kansere yılda 1 milyar dolara yakın para harcanmaktadır ve tedbirler alındığında kanser vakalarının yarısını önleyebiliriz” dedi.
Bu konuda hedeflerini “aktif kanser kaydı politikasının devam ettirilmesi, kanserin önlenmesinde aktif yaklaşım, tarama programları, tedavi standartları ve hizmete ulaşmanın kolaylaşması, toplum bilincini artırmak ve organizasyonel yapılanma” olarak sıralayan Tuncer, Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) yıl sonuna kadar her ilde bir tane olacak şekilde yaygınlaştırılacağını belirtti.
Tuncer, KETEM’lerin kanserle mücadelede önemli görevler üstlendiklerini söyledi.
12 MİLYON ÇOCUK PASİF İÇİCİ
“Sigara içen öğretmenlerin yüzde 90’ının evde de, yüzde 63’ünün çocukların önünde de, annelerin yüzde 97’sinin evde de, 85’inin çocukların önünde de, medya mensuplarının yüzde 87’sinin evde de, yüzde 60’ının çocukların önünde de, doktorların yüzde 84’ünün evde de, yüzde 49’unun çocukların önünde de, parlamenterlerin yüzde 100’ünün evde de, yüzde 77’sinin çocukların önünde de sigara içmeye devam ettiğini” söyleyen Tuncer, “Bir ülkede doktorlar ve öğretmenler sigarayı bırakmadan sigara ile savaş kazanılmaz” dedi.
Türkiye’de 12 milyon çocuğun evlerde, 11 milyon çocuğun da kamusal alanlarda pasif tütün içicisi durumunda olduğunun tahmin edildiğini belirten Tuncer, evde sigara içilmesi durumunda çocukların günde ortalama 5 sigara içmiş olduklarını kaydetti.

“EN CİDDİ HASTALIK KANSER”
Toplantıda, kanserle ilgili yaptırılan bir araştırmanın sonuçları da açıklandı.
Araştırmanın sonuçlarına göre, toplumda “En ciddi, insan hayatını tehdit eden hastalık nedir?” sorusuna “kanser” yanıtı verilirken, toplumun büyük çoğunluğunda kanserin giderek arttığı yönünde bir görüş bulunuyor.
Toplumun sadece yüzde 25’i kanseri “tedavi edilebilir” bir hastalık olarak algılıyor. Yüzde 84’ü “tarama ve doktor muayenesinin önemini biliyor” ancak toplumun sadece yüzde 3’ü periyodik olarak kontrol yaptırıyor.
Sigara ve alkol, kanser hastalığına yol açan risk faktörleri arasında bilinirliği en yüksek olanlar şeklinde ortaya çıkarken, kanser tedavisiyle ilgili “hekim” en güvenilir, “televizyon” ise en çok takip edilen bilgi kaynağı durumunda.
Tuncer, medyada bu konuda daha bilinçli yayınlar yapılmasının önemine de işaret etti.