Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
200 milyar dolar harcandı kansere çare bulunamadı
Kanserle savaş 40 yılını doldurdu. Bu hastalıktan kurtulma şansı bazı türlerinde yüzde 95’e kadar çıktı. Ancak yine de istenilen sonuçlar alınamadı…
TIP dünyası, her yıl 7 milyon 400 bin kişinin ölümüne sebep olan kansere çare bulabilmek için yıllardır büyük çaba harcıyor. Savaş, 1971’de ABD eski Başkanı Richard Nixon’un ortaya koyduğu programla başlamıştı. Aradan geçen 40 yıla yakın sürede kanser araştırmaları için 200 milyar doların üzerinde para harcandı. Ancak hala kanser, tüm ölümlerin yüzde 13’ünün nedeni. Livescience dergisinin araştırmasına göre, bugüne kadar kansere karşı gelinen nokta şöyle:
– Kanser için hiçbir zaman tek bir çare bulunamayacak. Çünkü kanser, hatalı hücre büyümesiyle ortaya çıkan 100 ayrı hastalıktan oluşan çok geniş bir tanım. Kanserin, radyasyon, kimyasallar ve virüsler gibi birçok nedeni olduğu tahmin ediliyor. Her kanser kendine özel bir tedavi gerektiriyor.
– Bu hastalıkla savaşta en önemli gelişme çocuk kanserlerinde sağlandı. 40 yıl önce lösemiye yakalanan çocukların yüzde 80’i yaşamını yitiriyordu artık yüzde 80’i kurtuluyor. Aynı şekilde testis kanseri kurbanlarının yüzde 95’inin ölümüne yol açarken artık yüzde 95’i kurtuluyor.
– 70’li yıllarda tüm kanser türlerine yakanlandıktan sonra 5 yıl içinde hayatta kalma olasılığı yüzde 50’ydi. Şimdi ise yüzde 65.
– Akciğer, meme, karaciğer kanserlerine çare aramak öncelik taşıyor çünkü bu kanser hücreleri önceden tahmin edilemez şekilde hareket edebiliyor.
– Kemoterapi bir tümörün tamamını ortadan kaldırmaya yardımcı olabiliyor ancak kanser kök hücreleri hastalığın birkaç yıl sonra yeniden çıkmasına neden olabiliyor.kaynak