2 mm’lik kanser bulundu!

30 saniyede kanser teşhisi…

45774 Dem-Kar Genel Müdürü Demet Kara, 2 mm’lik kanseri teşhis ettiklerini açıkladı. Kara, dünya tıp tarihinde bir ilki gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, meme kanserinin tarihe karışacağını söyledi. Rusya’dan getirilen Meik isimle cihazla 2 mm’lik kanseri bulduklarını ifade eden Kara, hastanın kanserden kurtulduğunu açıkladı. Bugüne kadar ancak 7 mm’lik kanser bulunabildiğini kaydeden Kara, 2 mm’lik kanser teşhisini “mucize” olarak değerlendirdi.
Mucize cihaz Meik artık Türkiye’de
Meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çeken Kara, “Zararsız olması, küçük olması, yüksek değerlerde kesin bilgi vermesi ve her yaşta herkese uygulanabilir olması nedeni ile Meik cihazı, erken teşhis için ciddi bir kolaylık sağlıyor. Diğer yöntemlerle yapılamayan ‘risk grubu kategorisi’ oluşturulabiliyor. Yani erken teşhis yapıyor. Erken teşhis ise bilindiği gibi hayat kurtarıyor” ifadelerini kullandı.
Cihazın kullanımının Rusya başta olmak üzere birçok ülkede giderek arttığını ifade eden Dem-Kar Genel Müdürü Demet Kara, “Rusya’da federal programa dayalı şekilde kullanılıyor. Bu programın ismi ‘meme kanserinin erken teşhisi’ bu programın içinde cihazın önemli bir yeri var” dedi. Kara, cihazın “ABD, Kanada, Avustralya, Malezya, Kamboçya, İtalya, İsrail, Macaristan gibi birçok ülkeden sonra artık Türkiye’de de kullanılmaya başlandığını söyledi.
30 saniyede kanser teşhisi
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz ve Meik cihazını Türkiye’de ilk defa geçtiğimiz hafta kullanmaya başlayan Prof.Dr. Selma Tükel, Meik cihazı ile 30 saniyede kanser teşhisi yapılabildiğini vurgulayarak, radyasyon yaymaması nedeniyle cihazın gebe kadınlarda bile kullanılabildiğine dikkat çekti.
Prof. Tükel, şunları aktardı: “Bu tekniğin gelişim sürecine bir göz atalım dilerseniz. Sistem 1982 yılından itibaren çalışılmaktadır. 1800’lü yıllarda dikkati çeken elektrik akım direnci, yıllar boyunca geliştirilerek günümüze kadar ulaşmış ve görüntülemede kullanılır hale gelmiştir. Buluşun meme dokularına uyarlanmış cihaz haline gelmesi 1980’li yıllarda başlamaktadır. Rus bir hekimin buluşu olan MEİK 5.6 version ise 2002 yılından itibaren geliştirilerek, başta Rusya olmak üzere, Amerika, Kanada, Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Malezya, Çin, Güney Kore, Avustralya gibi dünya ülkelerinde kayda alınmış, bir çok ülkede de halen klinik olarak kullanılmaya ve klinik çalışmalarla desteklenmeye devam edilmektedir.”
Cihazın klinik olarak gösterilmiş olan özelliklerine gelince;
– 30 saniye’de teşhis yapabiliyor
– Hiçbir yan etkisi yok
– Radyasyon yaymadan görüntüleme yapabiliyor
– Aralıksız 8 saat çalışabiliyor
– Rakamsal olarak analiz yapabiliyor
– Görüntülemeyi meme bezi dokularının elektrik iletkenliğine göre oluşturuyor
– Bilgisayar hafızasındaki bin 654 hastalıklı meme görüntüsü ile kıyaslama yapabiliyor
– 16 yaş üstü herkese sınırsız uygulanabilir olması(kadın erkek risk ve şüphe durumunda bebeklere de)
– Sık kullanılmasında bir sakıncası yok
– Cihazı kullanacak hekimin deneyimi ile de Mikro Kalsifikasyonları görebiliyor ve meme bezi ile alakalı diğer hastalıkları teşhis edebiliyor.
– Estetik ameliyat veya herhangi bir cerrahi müdahale sonunda hastayı takip etmek için rahatlıkla kullanılabiliyor.kaynak