Göğüs Kanseri Olanlar İlaç Kullanmayı Bırakıyorlar

Kanserli hastaların 3’te biri ilaç tedavisini kesiyor çünkü yan etkiler beklediklerinden daha şiddetli.

rahimagzi-kanseri Northwestern Üniversitesi ekibinin aromataz inhibitörü kullanan 686 göğüs kanseri hastasına sorarak yaptıkları araştırma hastaların %36’sının eklem ağrısı, yüzde kızarıklık, şiddetli ağrılar ve uykusuzluk şikayetleriyle ilaç tedavisini bıraktıklarını ortaya koydu.

Aromataz inhibitörü menopoz öncesi kanser hastalarında östrojeni azaltmak için kullanılıyor. Bu hastaların 3’te ikisi östrojene duyarlı ve aromataz inhibitörünün kanserin tekrar ortaya çıkma riskini azalttığı biliniyor.

Hastalar yaşam kaliteleri, göğüs kanseri belirtileri ve tedavisiyle ilgili 46 sorudan oluşan bir anket doldurdular.Tedaviden önce,tedavinin 3. 6. 12. Ve 24. Aylarında hastalığın belirtileri hakkında sorulara cevap verdiler. Tedavinin 3. Ayında kadınların  %3’ü  şiddetli eklem ağrıları çekmeye başladı, %28 ‘inin yüzünde kızarıklık ve ateş oluştu, %24’ü ise diğer belirtilerle beraber cinsel güçlerinde düşüşle karşılaştı. Tedavi arttıkça yan etkiler de şiddetlendi.

‘Tedaviyi 5 yıldan önce bırakmak ölümcül sonuçlara yol açabilir fakat bu yan etkiler sonucu hastaların %10’u 2. yılda, %26’sı ise 4. Yılda tedaviyi bırakıyor. İlaçların broşürlerinde hastalar yan etkiler tarafından uyarılıyor fakat hastaların doktorlarına söyledikleriyle yaşadıkları yan etkiler arasında büyük farklar var. Doktorlar ise hastalarını iyileştireceğini düşündükleri tedavilerin yan etkilerini küçümseme eğilimlindeler. Yine de eğer göğüs kanseri hastalar tedaviyi bırakmayı düşünüyorlarsa mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekmekte.’ kaynak