Genetiğin geleceği İstanbul’da tartışılacak

Bu konferansa Konferansa, göğüs ve yumurtalık kanserine yol açan genleri keşfeden Prof. Dr. King ve beyin cerrahisi dalında gerçekleştirdiği çalışmalarla ”Dahi Türk” olarak adlandırılan Prof. Dr. Günel de katılacak

690791_detay Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ev sahipliğinde 7-8 Aralık tarihlerinde düzenlenecek ”Türkiye İnovasyon Konferansı”na, göğüs ve yumurtalık kanserine yol açan genleri keşfederek dünya tıp literatürüne geçen Prof. Dr. Mary Claire King ve beyin cerrahisi dalında gerçekleştirdiği çalışmalarla ”Dahi Türk” olarak adlandırılan Prof. Dr. Murat Günel de katılacak.
TİM’den yapılan açıklamaya göre, Turkistime tarafından organize edilen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde, TİM’in ev sahipliği ve Turkcell’in stratejik ortaklığında 7-8 Aralık tarihlerinde ”Türkiye İnovasyon Konferansı” gerçekleştirilecek.
Haliç Kongre Merkezi’nde bilim dünyasının önemli isimlerini bir araya getirecek konferans, temel olarak iş dünyasındaki yenilikçi düşünceyi, ürünleri, süreçleri ve şirketleri desteklemeyi amaçlıyor.
Konferansta, dünya tıp literatürüne geçmiş 2 bilim insanı, ”genetiğin kadın kaşifi” olarak tanınan Washington Üniversitesi Genetik Bilimler Enstitüsünde çalışan Prof. Dr. Mary Claire King ve Yale Üniversitesi Beyin Damar Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Günel katılımcılarla deneyimlerini paylaşacak.
Dünyaca ünlü 2 genetikçinin katılımıyla düzenlenecek ”Genom Projeleri İnsanlığa Ne Vaat Ediyor?” başlıklı panel, konferansın 2’nci günü düzenlenecek.
Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özçelik’in moderatörlüğünü yapacağı panelde, kanser çalışmalarının bugünü, genetiğin sınırları ve yakın gelecekte hangi hastalıklara çözüm bulunabileceği tartışılacak.
KİNG VE GÜNEL KİMDİR?
Prof. Dr. Mary Claire King, göğüs ve yumurtalık kanserlerine yol açan BRCA1 genini keşfetti. Bu keşfi kadar, insanların şempanzelerle yüzde 99 genetik özdeş olduğunu ispatlayan çalışmasıyla da tıp literatürüne geçen King, Stanford Üniversitesi Human Genome Diversity Project’te çalıştı.
Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi ve Fransız Bilim Akademisi üyesi olan Prof. Dr. King, Yale, Harvard ve Princeton’ın da aralarında bulunduğu 16 üniversiteden fahri doktora aldı. ”Genetiğin öncü kadını”, Double Helix Medal (2010), Amerika Kanser Araştırmaları Derneği Clowes Ödülü (1994), Heineken Tıp Ödülü (2006), Peter Gruber Vakfı Genetik Ödülü (2006), Ulusal Bilim Ödülü’nün (2005) de aralarında bulunduğu çok sayıda bilim ödülü sahibi olan King, popüler kadın dergisi ”Glamour” tarafından 1993 yılında ”Yılın Kadını” seçildi.
Prof. Dr. Murat Günel de beyinde kanamalara yol açan damar hastalıklarına (anevrizmalara) neden olan 8 geni buldu. Yale Üniversitesi Beyin Damar Cerrahisi Bilim Dalı ile Yale Üniversitesi Sinir Bilimleri Genetiği ve Beyin Tümörleri Araştırma Programlarının Başkanı olan Günel, anevrizma genetiği çalışmaları için 10 ülkeden, 6 bini anevrizma hastası olmak üzere 22 bin insandan örnekler aldı. Günel’in son yıllardaki çalışma alanlarından biri de beyin kanserleri ve bunlara yol açan genetik nedenler.
Günel, Türkiye’de akraba evliliklerinden kaynaklanan ”özürlülük” genleri üzerinde de çalışıyor. Türkiye’deki birçok üniversite ve Sağlık Bakanlığı ile ortak yapılan çalışmalarda şimdiye kadar birçok yeni gen keşfedildi. Bu genlerin bulunduğu çalışmalardan biri de dünyanın en saygın bilim dergilerinden Science tarafından 2010 yılının en önemli 10 bilimsel buluşu arasında gösterildi. Tıp dünyasında Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in varisi ”Dahi Türk” olarak gösterilen Prof. Dr. Günel, Türk-Amerikan Tıp Birliği’nin de başkanlığını yaptı. kaynak