Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
"Farkında Ol Sağlıkla Yaşa"
Meme Kanseri Bilinçlendirme Projesiyle meme kanserinde erken tanıyla ölümlerin azaltılması hedefleniyor.
İZMİR – Uluslararası Rotary Vakfı’nın desteği, İzmir, Bursa ve ABD’den 8 Rotary kulübü ve İzmir Sağlık İl Müdürlüğünün birlikte düzenlediği ”Meme Kanseri Bilinçlendirme Projesi Farkında Ol Sağlıkla Yaşa” projesiyle 18 yaş ve üstü kadınların meme kanserinde erken tanı sağlanması ve meme kanserinden ölümlerin azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.
İzmir Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, meme kanserinin erken teşhisle tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyledi. Donanımlı sivil toplum örgütlerinin bu tür projelerine her zaman destek vereceklerini kaydeden Özkan, insanların ölümlerinin ilk sıralarında kalp ve damar hastalıklarıyla kanserin geldiğini, ölümlerin yaklaşık yüzde 25-30’unun kanser nedeniyle gerçekleştiğini ifade etti.
Kadınları en çok etkileyen kanser türünün meme kanseri olduğunu, doğu illerinde yüz binde 20 olan meme kanseri oranının batıda yüz binde 40-50 civarında olduğunu, İzmir Kanser Kontrol Merkezi’nin 2005 verilerine göre İzmir’de kadınların bu hastalığa yakalanma vakasının oranının yüz binde 46.9 olduğunu anlatan Özkan, ”Meme kanseri erken teşhisle tedavi edilebilen bir hastalık. Prostat kanseri de öyle. Maalesef diğer kanser türlerinde böyle bir olay yok” dedi.
20 BİN KADINA ULAŞILACAK
Proje kapsamında, kentin genel nüfus profilini yansıtması için Bayındır, Bayraklı, Çeşme, Balçova, Kemalpaşa ve Narlıdere olmak üzere 6 ilçedeki 18 yaş ve üstü 220 bin civarındaki kadının yüzde 10’una ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Özkan, kentteki aile hekimlerinin de bu konuda eğitileceğini söyledi.
Aile hekimliği uygulanan İzmir’de böyle bir projenin daha da başarıya ulaşacağına inandığını vurgulayan Özkan, ”1102 tane bizim sahada aile hekimi var. Her yaş grubunda kaç tane kadın varsa isim isim adresleri hekimlerimizde var. Aile hekimliği olan bir ilin seçilmesi başarıyı taçlandırır. Bir kişiye bile erken ulaşsak bu bir kazançtır” diye konuştu.
Proje sorumlusu Dr. Osman Şahinoğlu ise projeye ABD ve Bursa’daki rotary kulüplerinin de maddi destekte bulunduğunu 1 Temmuz 2009 tarihinde başlayarak 30
Haziran 2012’de bitmesi planlanan projenin bütçesinin 191 bin dolar olduğunu söyledi. İzmir’deki 20 yaş ve üzeri kadın nüfusunu meme kanseri konusunda bilinçlendirmek, erken tanının önemini vurgulamak, aile hekimlerine ve mammografi
tetkiklerine yönelmelerini sağlamak, erken teşhis sayesinde hastalıklarını en aza zararla atlatmalarını sağlamak amacıyla böyle bir proje gerçekleştirdiklerini dile getiren Şahinoğlu, kentteki 1.5 milyon kadın nüfusu arasından 6 bölgedeki yaklaşık 20 bin kadına ulaşmayı planladıklarını belirtti.
SANATÇI OYA BAŞAR: BU İŞE GÖNÜL KOYDUM
Meme kanserine yakalanan ve tedavi sonrasında yeniden sağlığına kavuşan sanatçı Oya Başar ise çok hoş bir projeyle kendisine gelindiğini, kendisinin de projeye destek verdiğini söyledi. Meme kanserinin erken teşhisle tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ve projenin hem yazılı hem de görsel tanıtım kampanyasında yer alacağını belirten
Başar, ”Bu işe gönül verdim. Gönlümle bütün benliğimle projeyi destekliyorum. Kadınlarımız bundan yararlanacaktır diye inanıyorum. İnşallah güzel olacak” dedi.kaynak