Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Doğumlarda kanser riski
İlk doğum yaşının 30’un üzerinde olmasına dikkat ediliyor
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nermin Tunçbilek, dünyada her yıl 5 milyon kadının meme kanseri tedavisi gördüğünü belirterek, meme kanseriyle ilgili bireysel risk faktörleri olarak aile öyküsü ile ilk doğum yaşının 30’un üzerinde olmasına dikkat edildiğini bildirdi.
Doç. Dr. Tunçbilek, TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimlik salonunda üniversitenin düzenlediği haftalık basın toplantısında konuştu.
EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ
Tunçbilek, ”Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri nedeniyle dünyada her yıl 5 milyon kadın kanser tedavisi görüyor. Bu nedenle meme kanserinin kontrolü için topluma yönelik tarama programlarının yapılması uygun olacaktır.
Tarama mamografisinin, şikayeti olan kadınlarda meme kanserini saptama amaçlı gerçekleştirilen bir yöntemdir. Tarama mamografisi ile meme kanserinde erken tanı ve etkili tedaviyle yaşam kalitesinde artış sağlanmaktadır" dedi.
Tunçbilek, ”Günümüzde tarama amaçlı en etkin görüntüleme yöntemi olarak halen mamografi kullanılmaktadır. Trakya bölgesinde sadece hastanemizde bulunan dijital mamografi cihazıyla kanserin erken habercisi olan kireçlenmeler çok erken safhalarda yakalanabilmektedir. Aynı zamanda arşiv bilgisayarımız sayesinde 7 yıllık hasta bilgilerini saklayabileceğiz.
Hasta tedavisi boyunca filmlerini kaybetse bile biz arşivimizden bilgileri çıkarak eski ile yeni bilgileri karşılaştırabileceğiz" şeklinde konuştu.