Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
DNA’ya Zarar Veriyor Kanser Yapıyor
Yaygın olarak görülen helikobakter pilori’nin DNA’ya zarar vererek mide kanserine yol açtığı tespit edildi.
Zürich Üniversitesi Moleküler Kanser Araştırmaları Enstitüsünden Anne Müller ve Massimo Lopes tarafından yürütülen, sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada, helikobakter pilori’nin, yerleştiği hücrenin DNA’sında çift zincirli kırılmalara neden olduğu görüldü.
Kırılmalar sonucu hücrenin genetik materyalinin hasar gördüğü, dokuda mutasyona neden olduğu, kontrolsüz hücre çoğalması sonucu mide kanseri oluştuğu tespit edildi.
Bilim adamları, helikobakter pilori enfeksiyonunun şiddeti ve süresinin, süreçte önemli rol oynadığını, enfeksiyonun kısa sürede antibiyotikle tedavi edilmesi halinde, çift zincir kırılmalarının vücudun doğal mekanizması içerisinde onarıldığını bildirdi.
Ancak uzun süreli enfeksiyonda ortaya çıkan hasarın tamir edilemez olduğunu ifade eden bilim adamları, enfeksiyonun uzun sürmesi halinde çok daha fazla sayıda çift zincir kırılması oluştuğunu, insan vücudunun ya bunları yarım yamalak onarabildiğini ya da hiç tamir edemediğini belirtti.
Araştırmayla helikobakter pilori ile mide kanseri arasındaki bağın bilimsel olarak ispatlandığını kaydeden bilim adamları, aynı zamanda sonucun, bu bakterinin yol açtığı enfeksiyonun tedavi edilmesinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini bildirdi.
Bilim adamları ayrıca, sonuçların mide kanseri teşhis ve tedavisinde rol oynayabileceğini ifade etti.
Midede yanma, üst karın bölgesinde ağrı, ishal, bulantı ve kusma gibi rahatsızlıklarla kendini gösterebilen helikobakter pilori enfeksiyonu çoğu insanda hiçbir belirti vermiyor.
1983 yılında bilimsel olarak tanımlanan helikobakter pilori’nin yol açtığı enfeksiyonda bazı antibiyotikler ve mide asidini azaltıcı ilaçlarla kombine tedavi uygulanıyor.
Yaygın görülen mide kanseri çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor. Kanser nedeniyle hayatını kaybedenlerin üçte birinden fazlasında ölüm nedeni mide karsinomu. kaynak