Bu hastalıktan her yıl 270 bin kadın ölüyor

2we Dünyada her yıl 270 bin kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor.

 

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op.Dr. Zerrin Çelik, rahim ağzı kanserinden korunmak için kadınların her yıl düzenli olarak kanser tanı merkezlerinde smear testi yaptırmalarının bu hastalığın erken teşhis edildiğinde tedavi şansının çok yüksek olduğunu belirtti.
Rahim ağzındaki hücrelerin farklılaşması sonucu oluşan rahim ağzının habis tümörü olduğunu, rahim ağzı kanserinin sıklık bakımından meme kanserinden sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Zerrin Çelik,
hastalığın, anormal kanamalar, artmış kokulu akıntı, cinsel ilişkide ağrı ve kasık ağrısı gibi belirtileri olduğunu ifade etti.
Çok eşlilik, cinsel temasa erken yaşta başlanması, çok sayıda doğum yapmak, sigara içmek, sosyo-ekonomik düzey düşüklüğü ve HPV virüsü ile enfekte olunmasının rahim ağzı kanseri oluşmasında etkili nedenler olduğunu belirten Op. Dr. Zerrin Çelik, "Bunlardan en önemlisi HPV virüsüdür. HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüstür ve rahim ağzı kanseri olgularının yüzde 99’da bu virüs izole edilmiştir.
Onun için bu kanserden korunmada çok eşlilik yani kadınla erkeğin birden fazla cinsel partnerinin olması kanser oluşmasını olumsuz yönde etkilemektedir" dedi. Rahim ağzı kanserinde asıl önemli olanın erken teşhis olduğunu, belirtilerin hastalığın son dönemlerinde ortaya çıktığını ve bu dönemden sonra tedavi şansının çok sınırlı olduğunu belirten Çelik, "Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için dünyada yaklaşık 40 yıldır uygulanan pap-smear programları vardır. Ülkemizde de erken
tanı merkezleri pap-smear taramaları yapmaktadır.
Cinsel aktif her kadının yılda bir kez smear yaptırmasını öneriyoruz. Düzenli olarak her yıl smear yaptıran kadınlarda rahim ağzı kanserini erken teşhis etmek yüzde 100 mümkün. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi şansı çok yüksek" dedi.
Ayrıca son yıllarda geliştirilen aşılarda rahim ağzı kanserinin oluşmasını önlemekte çok etkili olduğunu belirten Zerrin Çelik, aşıların 9-26 yaş arasında kız çocuklarına uygulandığını ve yüksek oranda başarı sağlandığını söyledi. Çelik, rahim ağzı kanserlerine karşı pap-smear taramasının her yıl yapılmasını, aşılamanın yapılmasını ve çok eşlilikten kaçınılması gerektiğini sözlerine ekledi.