Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Beyin tümörü tedavisinde aşı umudu
Beyin tümörünün tedavisi için aşı geliştirme çalışmalarında son aşamaya gelindi. Dr. Erkan Topuz "ABD’de iki-üç yıl içinde aşıya onay alınır."
Universal Hastaneler Grubu İtalyan ve Çamlıca Hastaneleri Tıbbi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz SABAH okurları için kanserden en kolay ve etkili şekilde korunmanın yollarını anlattı.
BEYİN TÜMÖRÜYLE SAVAŞ
Beyin tümörlerinin tedavisinde büyük ilerleme var. Amerika’da aşı çalışmaları yapılıyor, iki- üç yıl içinde de aşıya onay alınacağı düşünülüyor. Kanser tedavisinde gelişmeler kaydettik. Beyin tümörlerinde yeni kombinasyonlar kullanılıyor. Radyasyon onkolojisinde de gelişmeler yaşanıyor. Kanser tedavisinde, ‘CyberKnife’ dediğimiz cihazla, tümörün çevresine zarar vermeden büyük başarı elde etmeye başladık. Üç santimetrenin altındaki tümörleri, nokta atışıyla, sanki cerrahi müdahale yapılmış gibi yok edebiliyoruz. Ayrıca son zamanlarda Amerika’da, gleoblastoma (en çok görülen beyin tümörü çeşidi) tedavisine yönelik aşı çalışmaları yapılıyor. Bu aşı çalışmalarında başarılı sonuçlar alınıyor ama deneme aşamasında. Aşı için onay henüz alınmadı ama 2-3 sene içinde onaylanacağını tahmin ediyorum. Aşı, beyin tümörlerinde büyük bir umut ışığı oldu.
YÜRÜYÜŞ: Beyin tümörü olan hastalara yürümelerini tavsiye ediyoruz. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda; düzenli yürütülen kobaylarda yeni beyin hücreleri sayısının arttığı ortaya çıkmıştır. Beyin tümörlü hastaların, sağlıkları için ayrıca; radyasyon, cep telefonu, bilgisayar, televizyon, raf ömrü uzun gıdalar, bekletilmiş su ve tarım ilaçlarından kaçınmaları gerekir.
KOLON KANSERİNE KARŞI;
C VİTAMİNİ: Yüksek alkol alımı, kolon kanseri riskini de artırıyor. Bu durumdan korunmak için ise antioksidan yönünden zengin besinler ve vitaminler tüketmek gerekiyor. Geçtiğimiz yıl ABD’deki en saygın üniversitelerden biri olan Harvard’da yapılan bir çalışma; A, C ve E vitaminlerinin kolon kanseri riskini azalttığını gösteriyor. Araştırmaya göre kanser riski; C vitamini alındığında yüzde 19, E vitamini alındığında ise yüzde 22 oranında düşüyor. Aynı çalışmada multivitaminler düzenli olarak kullanıldığında ise kanser riskinde yüzde12 azalma görüldüğü anlaşılıyor.
AKCİĞER KANSERİ İÇİN;
LİMON KABUĞU: Akciğer hastalığının tedavisinde limon ve turunçgillerin özellikle kabukları çok faydalıdır. Bunların dört-beş tanesini (muhakkak önce elma sirkesinde yıkayın) mikserde çektikten sonra her sabah bir bardak içilebilir. Hastalar, bu karışımın tadından hoşlanmazsa dondurma veya kara üzüm pekmezi ile tüketebilirler.
BALLI TURP VE SOĞAN: Akciğer kanseri hastaları, kara turp ve soğanı halka halka kesip pişirdikten sonra balla ezerek iki gün boyunca tüketebilir. Bu, onların solunum yollarındaki güçlüklerin iyileştirilmesini ve rahat balgam çıkarmasını sağlar.Turpgiller bence akciğer kanserinde en önemli korunma ve kemoterapi esnasında kullanmamız gereken en önemli gıdalardır. Özellikle kara turp, tere ve havuç suyunu tavsiye ediyoruz. Son yıllarda, genetiği ile oynanmış, bal gibi tatlı kırmızı turp tüketiliyor ama turpun aslında acı olması gerekir! Bu nedenle mümkünse kara turp, ama bulabilirlerse bayır turpu yenmesini tavsiye ediyorum. Kara turp suyunu günde bir bardak içmenin, özellikle genetiğe bağlı hastalarda çok faydalı olduğu, laboratuvar çalışmalarıyla ortaya konmuştur. Bir de bayır turpu dediğimiz bir turp var (bulunması biraz zordur); korkunç acı bir turptur ama çok şifalıdır. Ne yazık ki Türkiye’de bunun kökünü kuruttuk.
SARIMSAK: Bilinçsizce bazı bitkilerin tüketilmesi kemoterapi tedavisine zarar verir. Özellikle aşırı sarımsak, greyfurt suyu, sarı kantaron ve hatta üzüm çekirdeği; kemoterapi ajanlarını bağlar ve etkiyi karaciğerde bulunan P450 enzimi üzerinde bloke eder.
ACI BİBER: Tedavi sırasında bazı ilaçlar, hastaların el ve ayaklarında uyuşmalara neden olur. Bunun giderilmesi için de acı biber tüketilmesini öneriyoruz. Acı biber, nöropati dediğimiz uyuşmaları azaltır. kaynak