Benler cilt kanserine neden olabilir

Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, benler ve benlerin takibini yapabilen fotofinder dermoskopi cihazı hakkında bilgi verdi.

images89 SAMSUN (İHA) – Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, “Benler genel olarak insanlarda şikayet oluşturmaz ancak herhangi bir kaşıntı ve hassasiyet varsa bunların kötü huylu olabileceği, cilt kanserine sebebiyet verebileceği düşünülmeli, klinik şartlarda uzun süreli takibinin yapılması gereklidir” dedi.

Her insanda az ya da çok ben bulunabileceğini söyleyen Oltulu, bu benlerin cilt kanserine neden olmaması için takibinin yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. Tıp dilinde “nevüs” adı verilen benler hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, “Oluşum sebebi tam olarak belli olamayan benler çok erken yaşlarda ortaya çıkmaya başlar ve ergenlik dönemine kadar çıkmaya devam eder. Bunlar düz veya kabarık olabilirler. Renkleri genellikle kahverengi olmakla birlikte pembe ve siyah da olabilir. Benler kişinin kendi genetik yapısıyla doğrudan alakalıdır. Bir kısmı doğumla birlikte ortaya çıkar. Sonradan ortaya çıkan benlerde ise ultraviyolenin yani güneşe maruz kalmanın etkisi vardır. Benler genel olarak insanlarda şikayet oluşturmaz ancak herhangi bir kaşıntı ve hassasiyet varsa bunların kötü huylu olabileceği, cilt kanserine sebebiyet verebileceği düşünülmeli, klinik şartlarda uzun süreli takibinin yapılması gereklidir” diye konuştu.

“BENLERİN ZEDELENMEMESİNE DİKKAT EDİLMELİ”

Güneşin benlere etkisinden söz eden Oltulu, “Yanık oluşturabilecek şekilde fazla güneşe maruz kalmak, benlerin hem sayılarını artırıyor, hem de yapılarını bozup dejenere ediyor. Kızarma, soyulma seviyesindeki güneş etkisi, cilt kanserinin görülme riskini de oldukça artırmaktadır. Bu riski de ortadan kaldırmak için güneşten uzak durmanın yanı sıra benlerin zedelenmemesine dikkat etmek ve belirli aralıklarla yapılacak doktor kontrolü önemli” şeklinde konuştu.

Farklı cilt tiplerinde oluşabilecek benler üzerinde belgelendirme ve analiz yapma imkanı sunan fotofinder dermoskopi cihazına da değinen Oltulu, şöyle konuştu: “Bu cihazla, güneş ışınları veya farklı sebeplerden dolayı ciltte oluşan benlerin, video görüntüleri ile cilt kanserlerinin erken tespiti ve uzun dönem takibi yapılabilmektedir. Önceki cihazların aksine bu cihazda otomatik bir tarama söz konusudur ve elde edilen veriler bilgisayar ortamında saklandığı için benlerin gelişimi hakkında daha net veriler elde edilebilmektedir. Uzman biri tarafından bir video kamera yardımıyla her bir benin noktasal yerleşimini gösteren bir ben haritası oluşturulur. Benler, tek tek fotoğraflanır ve bene ait özel yapısal kriterler, bilgisayar programı ile değerlendirilir. Böylece cilt kanseri tanısı daha yüksek bir doğrulukla konulur. Bu yöntemle, ufak değişiklikler gözden kaçmaz ve yüksek riskli görülenler ayırt edilir.”kaynak