ÇAGIMIZIN KABUSU,KANSER,KANSERDEN KORUNMANIN YOLU,KANSERE KARŞI

KANSERDEN  NASIL KORUNURUZ.

kanser_24122008.081236

 

 

 

 

 

AŞAGIDAKİ BELİRTİLERE DİKKAT EDİN.
* Dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklikler
* Uzun süren, iyileşmeyen yaralar
* Beklenmeyen kanama ve akıntılar
* Meme veya başka organlarda elle hissedilen şişlikler
* Yutma güçlüğü veya hazımsızlık
* Siğil ve benlerde belirgin değişiklik
* Uzun süren ses kısıklığı ve öksürük
Kanser neden olur?

Kanser nedir?
Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk sağlığı sorunu.
Anormal hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve yayılması olarak tanımlanan kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri…
Ülkemizde 1970’li yıllarda sebebi bilinen ölümler arasında 4. sırada yer alan kanser, son yıllarda kardiyovasküler sistem hastalıklarından sonra 2. sıraya yükseldi.
Kanserin sebebi nedir?
Çevresel ve içsel nedenler olarak ikiye ayrılabilir. Çevresel nedenler (kimyasal, radyasyon, viruslar gibi) ve içsel nedenler (hormonal, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik nedenler gibi) birlikte veya ardışık olarak hücreleri etkileyerek uzun yıllar içinde kansere yol açabilirler.
Hangi organlarda kanser olur?
Kanser tek bir hastalık olmayıp, vücuttaki tüm doku ve organlarda kanser gelişebilir.
İyi huylu ve kötü huylu tümör ne demektir?
İyi huylu tümörler kanser değildir. Başka bölgelere yayılmazlar. Tamamen çıkartıldığı zaman genellikle tekrarlamazlar. Kötü huylu tümörler ya da kanser ise komşu organ ve dokulara yayıldığı gibi, lenf ve kan yoluyla uzak organlara da yayılır. Uzak organlardaki yayılımına metastaz (yayılma) denir.
Sigarayı bırak, kanser riskini azalt
Kanserden korunmak mümkün mü?
Sigara ve alkol kullanımı ile gelişen kanserlerin önlenmesi mümkün. Bu maddelerin kullanılmaması ile tam koruma mümkün olur. Ayrıca güneş ışınlarından korunma ile deri kanserinden çok yüksek oranlarda korunmam mümkün. Kanserden korunmada beslenmenin de rolü büyük.
KANSERE KARŞI EN ETKİLİ MEYVE
Böğürtlenin sayısız faydası olduğunu ve kansere karşı en etkili meyve olduğunu biliyor musunuz? Böğürtlen kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini engelliyor

BROKOLİ

250720091217314739954_2 Kansere karşı koruyucu bir etkisi vardır. A vitamini ve birçok antioksidan için zengin bir kaynaktır. Brokoli ve domates ayrı ayrı kansere karşı etkinliği tanınmış iki sebze, ancak yeni bir araştırma ikisinin günlük diyette beraber tüketiminin prostat kanserine karşı daha da etkin olduğunu ortaya koydu. Brokoliyi bol domatesle pişirin. Brokoli ayrıca mide sağlığını da destekliyor.

 

ERKEKLERDE MEME KANSERİ NEDEN DAHA FAZLA RİKSKLİ

Erkeklerde meme dokusu fazla olmadığı için kanser çok daha çabuk yayılıyor. Tümör genellikle ileri evrelerde, metastaz yaptıktan sonra anlaşılıyor, hastalık kadınlardan daha ağır seyrediyor ve daha ölümcül oluyor.

3 (192) Meme kanseri:
40 yaş ve üzerindeki kadınlar her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalı, yılda bir kez doktor muayenesi ve mamografi yaptırmalı. 20-39 yaşındaki bayanlar ise her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalı, 3 yılda bir de mamografi yaptırmalı.
Kalın Bağırsak Kanserleri:
50 yaşından sonra dışkıda gizli kan testi, belirli aralıklarla sigmoidoskopi, kolonoskopi ve bağırsak filmi çekilebilir. (Ayrıntı için doktorunuza danışınız.)
Rahim kanserleri:
Cinsel olarak aktif olanlar ve 18 yaşın üzerinde olanlar yılda bir kez PAP testi ve pelvik muayene yaptırmalı. Ardışık üç muayene normalse daha seyrek yapılabilir.
Prostat kanseri:
50 yaş ve üzerindeki erkekler yılda bir kez doktor muayenesi ve PSA (prostat spesifik antijen testi) yaptırmalı.

3640599317_9be3938792 Kanserin başlıca belirti ve bulguları nelerdir?
Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir.

20080808021258_kanser 1-Cips, kraker ve kurabiyeler: Bu yiyeceklerin hazır satılanlarında trans yağların kullanımının çok fazla olduğu bildirildi.
2-Patates kızartması: Yağ içinde yüksek derecede kızartıldığı için kansere neden olabilecek kimyasal değişimlere uğruyor.

3-Donut:: Un, yağ ve hidrojen içeren yağlarla yapılmasının yanı sıra yüksek ısıda pişirilmesi nedeniyle kansere davetiye çıkarıyor

4-Hamburger: Dana kıyması ya da domuz pirzolası kullanılarak yapılan köfte içerdiğinde et ürünlerini korumak için kullanılan ancak fazla tüketildiğinde kansere yol açan sodyum nitratı da içeriyor demektir. Bu da kalp krizi riskini yükseltir.

5-Sosisli Sandviç: Hamburger gibi yüksek sodyum nitrat içeriyor. Bir çocuğun yılda 12’den fazla sosis tüketmemesi öneriliyor.