Prezervatif erkekleri HPV’den korumuyor

7429287 Teksen Çamlıbel, ‘Bir erkeğin HPV’den korunması prezervatifle olmaz! Cinsel ilişki sırasında, virüs transfer olur’ diyor

Jinemed Kadın Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, erkeklerin HPV’den korunma yollarını anlattı.
Human Papilloma Virüs (HPV), yalnızca kadınlarda mı kansere neden oluyor? Erkekten kadına bulaştığı halde, erkeklerde HPV nedeniyle kanser olmuyor mu?
HPV; erkeklerde de penis kanseri, makat kanseri, kalın bağırsak kanseri; oral yolla olması durumunda da dil, damak, gırtlak, geniz, bademcik ve yemek borusu kanserlerine yol açabilir. Dünya kongrelerinde söylendiğine göre tüm dünyadaki her türlü kanserin yaklaşık yüzde 10’nun HPV virüsü ile bir bağlantısı vardır.
Peki HPV aşısı neden sadece kadınlara öneriliyor?
Aşının kadınlara yapılmasındaki temel sebep kadınlarda görülen kanser türlerinin HPV’den daha çok etkilenmesi… Yoksa erkeklere yapılmaması için özel bir sebep yok! Bir de aşı stoklarla sınırlı olduğu için önce kadınların aşılanmasının daha etkili olduğu düşünülüyor. Ama dünyada cinsel yolla bulaşan hastalıklarda sadece kadının aşılanmasının yeterli olamadığı ortaya çıktı. Varşova’da yapılan HPV kongresinde erkeklerin aşılanmasının çok daha etkin bir koruma sağlayacağı üzerinde duruldu. Yakın zaman içerisinde aşının erkeklere de yapılması üzerine görüş birliğine varıldı. Şu anda cinsel aktiviteye başlamış veya başlamamış tüm erkeklerin de aşılanmaması için hiçbir sebep yok! Faydası var, zararı yok diyebiliriz.
AŞIYLA KORUMA SAĞLANIR!
Dünyada bazı ülkelerde erkekler aşılanıyor mu? Türkiye’de bu aşıyı yaptıran hiç erkek hastanız oldu mu?

Dünyada erkeklerin, aşılandığı bir ülke yok! Ancak yakın bir gelecekte olacak. Ayrıca şu an için erkeklerin toplum için değil de, kendi leri için aşı olmalarında fayda var. Türkiye’de bu işi yaptıran erkek hastam oldu. Hatta bazılarına ben özellikle tavsiye ettim ve aşılattım. Bu grup özellikle birden çok cinsel arkadaşı olan veya kendisinde siğiller olan bir gruptu. Siğiller genellikle HPV’nin kanser yapmayan cinslerinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla bu kişilerde HPV’nin kanser yapan tiplerine de yakalanma ihtimalleri var. Eşinde HPV saptanmış erkeklerin aşılanması uygundur. Yapılan aşılarla korunma sağlanır.
Erkeklerde siğil görüldüğü zaman ne yapılması gerekli?
Erkek HPV virüsünü aldığı zaman çoğunlukla bunu yok ediyor veya geçici olarak taşıyabiliyor. Erkekte virüs kalıcı olduğu zaman peniste, testiste, apış arası cildinde ve kasıklarda siğiller görülebilir. Bunların tek tek yakılması, hiç olmazsa bir tanesine biyopsi yapılarak patolojiye yollanması, bu dokuda HPV aranması ve varsa hangi cins olduğu araştırılmalıdır.
Erkekler HPV’den prezervatif takarak korunabilir mi?
Bir erkeğin HPV’den korunması prezervatif takarak olmaz. Cinsel ilişki esnasında bacak arası partnerin aynı bölgesine değdikçe ciltten cilde transfer olur. Dolayısıyla prezervatifin koruyuculuğu sınırlıdır.kaynak