50’den sonra risk artıyor

bxp139892s VKV Amerikan Hastanesi Gastroentereloji Bölüm Şefi Dr. Kasım Kazbay, kalın bağırsak ve kolon kanseri hakkında bilgi verdi.

Dr. Kasım Kazbay, erken tanı ile tamamen önlenebilir ya da tedavi edilebilir olması nedeni ile 50 yaş üstü tüm kişilerde ya da ailesinde kolon kanseri olan şahıslarda daha erken olarak tarama amaçlı testler önerildiğini söyledi.
GEÇ KALMAYIN
Dr. Kazbay, ‘En sık olarak poliplerin yıllar içinde büyüyerek kansere dönüşmesi ile oluşur. Özellikle kronik enflamasyonu olanlarda polip olmadan da düz zeminde gelişebilir. Kanser olmayan öncülerden, kansere dönüş genellikle yıllar süren bir gelişimdir. Sık rastlanan, geç kalınırsa ciddi sonuçları olan bir kanser olmasına karşın, kolon kanseri tarama testleri sayesinde önlenebilir ya da tedavi edilebilir bir kanser türüdür. Kanser taramalarının birinci amacı kanser gelişmesini önlemektir. İkincil hedef ise, eğer kanser oluşmuş ise kanserin erken evresinde cerrahi olarak ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Erken yakalanan kanserlerde cerrahi sonrası tamamen kanserden kurtulma ihtimali yüzde 85 seviyesindedir’ diye konuştu.
BAŞARI ORANI YÜKSEK
Dr. Kasım Kazbay, kalın bağırsak kanser taramasının kimlere yapılacağını da sıraladı: ’50 yaşın üzerinde kadın ve erkekler, birinci derecede akrabasında kalın bağırsak kanseri ve polibi olanlar, kendi geçmişinde kolon polibi ya da kanseri olanlar, ailesinde rahim, yumurtalık, meme gibi değişik tipte kanserleri olanlar, geçmişlerinde inflamatuvar barsak hastalığı olanlar.’