Prostat kanserinde umut!

Bu ilaçlarla ileri evre prostat kanseri olanların ömrünün uzatıldığı ortaya kondu

3 (150) ABD’de ileri evre prostat kanseri tedavisinde kullanılan 4 ilaç Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onay aldı. İlacın Türkiye’ye iki yıl sonra geleceğini söyleyen Prof. Dr. Haluk Özen, “Bu ilaçlarla ileri evre prostat kanseri olanların ömrünün uzatıldığı ortaya kondu” dedi
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok sayıda kişide görülen ileri evre prostat kanseri tedavisinde umut veren bir gelişme yaşandı. ABD’de, ileri evde prostat kanseri tedavisinde kullanılan 4 yeni ilaç Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı. Antalya Belek’te süren 10’uncu Üroonkoloji Kongresi’nde konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Özen, prostat kanserinin akciğer kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu söyledi.

Kanser oranı giderek artıyor
Erkeklerde bulunan ve cinsel yaşamla ilgili bir organ olan prostat bezinin kötü huylu hastalığı olan prostat kanserinin görülme sıklığının giderek artan bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Özen, Türkiye genelinde gerçekleştirilen ve 6 bin 693 kişinin incelendiği saha çalışmasından elde edilen verilere göre, Türkiye’de prostat kanserinin yüz binde 35 oranında görüldüğünü kaydetti.

İki yıl sonra Türkiye’de
Özen, ileri evrede saptanan, teşhisi gecikmiş hastalar içinse ABD’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onaylı 4 ilacın yıl içinde kullanımına başlandığını müjdeledi. Bir yılda aynı hastalığa ilişkin 4 yeni ilacın geliştirilmesinin pek olağan bir şey olmadığının altını çizen Özen, “İleri evre prostat kanseri insanlarımız için çok umutlu sonuçlar var. Bu ilaçlarla onların ömrünün uzatıldığı ortaya kondu. Geciken ve tedavisi başarısız olanlarda bile son bir yıldaki gelişmeler onlar adına fevkalade umut verici” diye konuştu. Söz konusu ilaçların özellikle ilerlemiş prostat kanseri hastaları için olduğunu söyleyen Özen, ilaçlarının SGK’nın geri ödeme sistemi içinde yer almasının 2 – 3 sene alabileceğini söyledi.

İdrardaki kana dikkat!
ÜROONKOLOJİ Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sümer Baltacı da, mesane tümörünün en önemli belirtisinin idrardan kan gelmesi olduğunu belirterek, “Özellikle bayanlar, idrarda gördükleri kanı sistit veya idrar yolu iltihabı diye düşünüp geçiştirebiliyor ama bunun önemli bir sorunun belirtisi olabileceğini topluma anlatmamız gerekiyor. Bu kanama bazen gözle görülebilecek bir kanama olabileceği gibi check-up türü tetkiklerde idrar tahlilinde çıkan mikroskobik düzeydeki kanamalar bile bu kanserin ilk habercisi olabilir” dedi. Prof. Dr. Çağ Çal, “Kişinin idrarında gördüğü kanı önemsemesi veya çok basit bir kan testi, çok karanlık bir geleceğin erkenden tanınmasını ve ortadan kaldırılmasını sağlıyor” dedi.

Kişiye özel ilaçla kanser tedavisi
Bilim insanları, dünya genelinde her geçen gün artış gösteren kansere, kişiye özel geliştirilecek ilaçlarla çare arıyor. Her hastanın bireysel özelliklerinin, genetik yapısının, tedavi geçmişinin, çevresel faktörlerin ve davranış tercihlerinin göz önüne alındığı tedavi, tıpta yeni bir yaklaşım olarak gösteriliyor. Hastalara daha iyi tedaviler ve daha iyi sağlık çıktıları sunulmasını hedef alan çalışmaların, tıpta geleceğin tedavi anlayışını oluşturması bekleniyor. Pfizer Onkoloji İş Birimi Klinik Geliştirme ve Medikal İşler Başkanı Dr. Mace Rothenberg, kanser tedavisinde tıbbın yeni arayışlar içine girdiğini, artık hastaya özel tedavinin önem kazanmaya başladığını söyledi. Kişiye özel tedavi için çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Rothenberg, uygulanan yöntemlerle kanser tedavisinde belli bir oranda başarı elde edildiğini, tedavilerin her hastada farklı etki yapabildiğini belirtti. Rothenberg, “Bu nedenle kanserin çaresi kişiye özel ilaçlarda yatıyor” dedi.kaynak