Sağlık Bakanlığı: Gaz sancısı ilaçları, bebeklerde kanser yapıyor

bebek Bebeklerin çoğunda ilk üç ayda görülen gaz sancısı için kullanılan ağrı kesici ilaçların kolon (kalın bağırsak) kanseri riskini artırdığı ortaya çıktı. Kolik olarak isimlendirilen bu ağrılar için piyasada genellikle Tarım Bakanlığı’ndan izin alınarak satılan ürünler bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, aileleri uyarıyor: "Bu damlaları kullanan bebekler ileride ciddi kabızlıklar yaşıyor. Bu da kolon kanserini tetikleyen en önemli nedenler arasında. Anneler bu ilaçları kullanmasın." Tuncer’e göre, gaz sancısı ilaçlarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması da sakıncalı. Çünkü ruhsatlandırma sürecinde bebekler için "sağlığına uygun mu, yoksa zararlı mı" diye özel bir inceleme yapılmıyor.

Kanser Savaş Dairesi Başkanı Tuncer, her bebeklik döneminde ortaya çıkan gaz sancılarının ortalama 100 günden sonra ortadan kalktığına dikkat çekiyor. Annelere bu süreçte yavrularına ilaç vermek yerine doğal yöntemlere başvurmalarını tavsiye ediyor. Karın bölgesini bebek yağı ya da elma yağı ile masaj yapmalarını veya sıcak torba koymalarını öneriyor. En önemlisi de bebeklerin ilk 6 ay mutlaka anne sütüyle beslenmesini istiyor. Piyasada gaz sancısını gideren ilaçlardan onlarca bulunduğunu kaydeden Tuncer, "Aileler doğal olarak bebekleri sürekli ağladıkları için bu ilaçlara yöneliyor. Bunlar çok zararlı ve uzun vadede bağırsak hareketlerini yavaşlatıp kabızlık meydana getiriyor. Bu da kolon kanserinin en önemli nedenleri arasında bulunuyor. Bunun için aileler kesinlikle çocuklarına kolik için ilaç vermesin." diyor. Tuncer, bu ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması için çalışmalar yaptıklarına dikkat çekerek, "Şu an Tarım Bakanlığı bu tür ilaçlara izin veriyor. Fakat bebekler için ne kadar kullanılacak, yan etkileri nelerdir. Bunlara dikkat edilmiyor. Doğru olan bu ilaçlara Sağlık Bakanlığı’nın ruhsat vermesi." diye konuşuyor. Her bebek ağlamasının kolik olarak değerlendirilmemesi gerektiğini de ifade eden Tuncer, sebebi bilinmeyen ağlamalarda mutlaka doktora başvurulmasını istiyor.

Tümör akciğer ve karaciğere yerleşebiliyor

Kolon yani kalın bağırsak, sindirim sisteminde atık maddelerin depolandığı kısımdır. Kolonun son parçası rektum olarak adlandırılır ve anüsle (dışkının çıktığı yer) birleşir. Kolon ve rektum tümörleri (kanser), boru şeklindeki kalın bağırsağın iç yüzünde büyür. İyi huylu olanlar ‘polip’ olarak adlandırılır ve komşu dokulara ya da diğer organlara yayılmaz. Polipler kolonoskopi sırasında kolayca çıkarılabilirler ve zararsızdırlar. Ancak çıkarılmayan polipler yıllar sonra kanserleşebilir. Kolon kanserinin komşu dokulara yayılması veya uzak organlara (akciğer ve karaciğer gibi) yerleşmesine ‘metastaz’ adı verilir. Metastaz durumunda tedavi şansı daha da azalır.

Kolik nedir?

Yeni doğan bebekler, fizyolojik gelişimini henüz tamamlamadığından bazı ağrı ve sancılar çeker. Özellikle sindirim sistemi tam olarak gelişmediğinden anne sütü dahil bütün gıdaların emilimi güçleşir. Bu da bebeklerin bağırsağında gaz yaparak karın ağrısı çekmelerine yol açar. Bebeklerin sürekli ağlamasına sebep olan gaz sancısına ‘kolik’ adı verilir.

kaynak