HANGİ HASTALIK ‘SES’ VERİYOR?

142995 Sesteki kısılma, kalınlaşma, güçsüzleşme gibi değişimler hayati önemde…

Uzmanlar, gırtlak ve akciğer kanseri, reflü, depresyon ve alerji gibi ciddi ve kimi zaman ölümcül olan hastalıkların seste oluşan ani değişikliklerle kendini ele verdiğini söylüyor. Sesteki kısılma, kalınlaşma, güçsüzleşme gibi değişimlerin ciddiye alınması gerektiğine işaret eden uzmanlar "Söz konusu değişikliklerin iki haftayı aşması durumunda kesinlikle kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalı" uyarısında bulunuyor.

Sesinizin birçok hastalığın habercisi olduğunu biliyor muydunuz? "Kronik bir hastalığım yok ancak sesim uzun zamandır normalinden farklı çıkıyor" diyorsanız ciddi bir hastalıkla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ses ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Op. Dr. Fahri Yıldız, seste oluşan ani değişikliklerin dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı. Sesteki değişikliklerin bazı hastalıkların ilk belirtileri olabileceğini söyleyen Yıldız, ses bozukluk ya da kısıklıklarının en sık görünme nedenin, gırtlağı da kapsayan üst solunum yolları enfeksiyon ve iltihapları, alerjiler ve reflü olduğunu dile getirdi.

SESTEKİ BOZUKLUĞU DİKKATE ALIN

Konuşurken boyun, gırtlak, dil, göğüs ve karın bölgesindeki adalelerin kombine bir şekilde işaret eden Yıldız, "Ses kısıklığı, genellikle sesin azalması veya hiç çıkmaması olarak algılansa da her türlü normalden farklı ses oluşumuna ses kısıklığı diyebiliyoruz. Bu durum nadir de olsa çok ciddi ve ölümcül hastalıkların habercisi olabiliyor" dedi.

BİRÇOK HASTALIK İÇİN ‘GELİYORUM’ DİYOR

Gırtlak kanseri, akciğer kanseri, reflü, depresyon ve alerji hastalıklarının seste bazı değişikliğe neden olabileceğini söyleyen Yıldız, bu hastalıkların seste meydana getirdiği değişiklikleri şöyle sıraladı: "Astım, bronşit veya akciğer kanseri olan hastalarda sesin gücü azalmış olur. Sesi güçsüzdür. Cümleleri kısadır. Gırtlak tümörleri ve alerjide ses kısılır ve kalitesi değişir. Reflü de ses kısıklığının en sık görülen nedenlerinden biridir."

SES DEPRESYONUN DA HABERCİSİ

Bunların yanında psikolojik durumdan da sesin etkileneceğini belirten Yıldız, depresif bir insanla psikolojisi normal insan sesinin bariz bir şekilde farklılık gösterdiğini belirtti. Yıldız, "Bu durumda hastanın adale gücü azalır. Genelde sesi güçsüz ve zayıf çıkar" şeklinde konuştu.

İYİ HUYLU TÜMÖRLER TEDAVİ EDİLEBİLİR

Sesini özellikle mesleği gereği çok kullananlarda bazen ses teli polipi, kisti yada nodülü oluşabileceğine değinen Yıldız, "Bunlar genellikle sesin hatalı kullanılmasında ortaya çıkan iyi huylu tümörler olarak kabul edilir. Ancak ses ve konuşma terapisi veya gerektiğinde cerrahi yöntemlerle bu iyi huylu tümörleri tedavi etmek mümkündür" ifadesinde bulundu.

İKİ HAFTAYI AŞARSA MUTLAKA DOKTORA GİDİN

Yıldız, hafif soğuk algınlığı durumunda veya sesin yanlış kullanılmasından dolayı da seste değişikliklerin meydana gelebileceğini hatırlattı. Bu durumda hastanın aşırı sıcak ve soğuk yemek yiyeceklerden kaçınması, sigara içmemesi, mümkün oldukça sesini dinlendirmesi gerektiğine vurgu yapan Yıldız, "Bu önlemler alınırsa ses 2-3 gün içinde düzelir. Eğer seste bir toparlanma olmazsa ve bu süre 2 haftayı aşarsa derhal bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalı" diye konuştu.kaynak