Ağız Kanserini Nasıl Önlersiniz?

dis(16) Kanser sözcüğünü artık daha sık duyar olduk. Neredeyse hepimizin ya kanserden yaşamını yitirmiş ya da kanser teşhisi konmuş bir yakını var. Son zamanlarda ise eskiden pek de bilinmeyen ağız kanseri yüzünden birçok kişi tedavi görüyor.
Ağız kanserinin belirtilerini, nasıl önlenebileceğini, tedavi seçeneklerini, ağız kanseriyle yaşamın nasıl olacağını Plusdent Diş Kliniği’nden Diş Hekimi Mehmet Zahid Kazandı’dan öğrendik.

Ağız Kanseri Nedir?

Ağız kanseri dudakları, dili, yanakları ve boğazı etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Dünyada her beş dakikada bir kişi ağız kanserinden hayatını kaybetmektedir ve bu sayı her geçen gün hızla artmaktadır. Bu veriler göz önüne alındığında aslında ne kadar özen gösterilmesi gereken bir rahatsızlık olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca, erken teşhis ve tedavi hayatta kalma şansını yükselten önemli bir faktördür.
Bu Belirtilere Dikkat!

Ağız kanseri ağızda değişik formlarda gözükebilir. Bazen kırmızı ya da beyaz lekeler olarak çoğunlukla ise ağrı yapmamasına karşın iyileşmeyen yaralar olarak görülür. Bu durumu önceden anlayabilmeniz için ise ağzınızı düzenli olarak muayene ettirmeniz önemlidir. Eğer ağrısı olmayan üç haftayı geçkin bir süredir ağzınızda yara varsa ya da ağzınızda beyaz veya kırmızı lekeler varsa diş hekiminizden bir randevu almalısınız.
Diş hekiminiz ağız kanserinin belirtilerinin olup olmadığını anlamak için yanaklarınız, diliniz dişetleriniz ve dudaklarınızı içeren ayrıntılı bir muayene yapacaktır. Böyle bir muayenenin olması özellikle sigara kullanan, alkol tüketen ve kırk yaşını aşmış bireyler için önemlidir.
Bir sonraki aşama;

– Eğer diş hekiminiz bir şeyden şüphelenirse daha detaylı testler yaptırmanız için sizi bir hastaneye yönlendirecektir.
– Teşhis için o alandan küçük bir parça alınacaktır.
– Eğer hastaya ağız kanseri teşhisi konulursa kan testi gibi başka testlerde yapılması gerekecektir.
– Teşhisin ardından hastanın durumuna göre doktor bir tedavi planı çıkartacaktır.

Kimler Risk Altında?

– Sigara ve alkol kullanımı ağız kanseri riskini artıran bir faktördür. Sigara ve alkolü bir arada kullanan bireylerde ise ağız kanseri görülme riski normal bireylere göre 30 kat daha fazladır.
– Ağız kanserinden özellikle kırk yaşını aşmış bireyler etkilenmektedir ancak genç bireylerin bu hatsallığa yakalanma oranları da günden güne artmaktadır.
– Bundan 50 yıl önce ağız kanserinin erkeklerde görülmesi kadınlara oranla 5 kat daha fazlaydı ancak günümüzde kadınlarda bu hastalığa sık sık yakalanmaktadır.
– Toplumun büyük bir kısmında baharatlı yiyeceklerin ağız kanserine neden olduğu gibi bir inanış olmasına rağmen bu tamamiyle yanlıştır.

Ağız Kanseri Nasıl Önlenir?

Sağlıklı olmayı hayat tarzı olarak benimsemek ve ona göre yaşamak sizi ağız kanserine karşı koruyabilir. Böyle bir hayat tarzını benimsemiş bir birey olarak ise sigara kullanmamanız beklenmektedir. Çünkü sigara, başka birçok hastalığın nedeni olduğu gibi ağız kanserinin en önemli nedenidir aynı zamanda ağız kanseri riski olma ihtimalinizi arttıran en önemli etkendir.
Alkol kullanımı da ağız kanserine yakalanmak için sigara kadar büyük bir risk oluşturmaktadır. Buna ilaveten alkol ve sigarayı aynı anda tüketen kullanan bireylerde bu risk 30 kat daha fazladır.

Nasıl Tedavi Edilebilir?

Ağız kanseri tedavileri hastalığın derecesine ve tedavinin konuşma, çiğneme ve yutma fonksiyonlarının etkilerine göre değişir.
Her bir tedavi opsiyonun maalesef ki beklenmedik yan etkileri vardır. Bu sebeplerden dolayı tedavinin ilk aylarında hastanın yaşam kalitesi biraz etkilenir.
Fakat, erken teşhis ve tedavinin erken başlaması hastalığın atlatılması için oldukça önemli bir etkendir.
Ağız kanseri teşhisinde uygulanılan üç tane tedavi seçeneği vardır; ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi.